nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

Detenen el cap internacional d'ETA i un exregidor per oblidar un arma

La Policia francesa els atrapà quan acudien a recuperar la bossa

L'oblit d'una bossa amb una pistola en una bugaderia permeté ahir l'arrest al sud-oest de França (molt a prop de Tolosa) del presumpte cap de l'«aparell internacional» d'ETA, Peio Esquisabel, quan acudia a recollir-la al costat del seu company l'exregidor d'HB José Manuel Ugartemendía.

Les detencions foren anunciades a Madrid pel ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, que qualificà Peio Esquisabel Urtuzaga, àlies «Xerpa», de «membre notable» d'ETA que s'integrava en càrrecs importants de l'estructura militar de la banda».

La Policia espanyola creu que Esquisabel, nascut a Ordizia (Guipúscoa) el 1962, formava part el 1997 d'un comando «legal» (no fitxat) d'ETA que actuava a Guipúscoa i que a l'any següent s'integrà a l'«aparell internacional». Alonso destacà que aquest aparell «és molt important per donar suport al discurs teòric i operatiu» de l'organització.

Fonts de la investigació consultades descartaren que Esquisabel estigués en aquests moments en una posició de «primera fila» a la direcció d'ETA. El segon detingut, Ugartemendía Isasa, àlies «Manu», les empremtes del qual van ser enviades a Espanya per poder identificar-lo, s'integrà presumptament a ETA el 1987 i realitzà tasques de captació per a la banda durant la dècada de 1990, abans de fugir a França el 2001, digueren fonts de la lluita antiterrorista.

Altres fonts de la investigació informaren que Ugartemendía fou regidor d'HB a la seva localitat natal d'Errenteria (Guipúscoa), càrrec del qual va prendre possessió el maig de 1992 sent pres preventiu per suposada col·laboració amb ETA.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris