algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Conde-Pumpido estudiarà ara les dades dels interventors del PCTB

La Fiscalia creu que poden servir per a la il·legalització del partit

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, sol·licità el llistat dels interventors que utilitzà el Partit Comunista de les Terres Basques. Segons s'ha publicat, desenes de regidors de Batasuna i expresos d'ETA actuaren com a apoderats d'aquest partit en les eleccions autonòmiques basques, fet que, segons admeté Conde-Pumpido, podria ser «un element provatori important» en un procés d'il·legalització. El PP insistia que s'ha d'actuar com més aviat millor contra la formació comunista abertzale. El seu portaveu parlamentari, Eduardo Zaplana, creia que el fiscal general pretén rentar la cara respecte de la seva actuació en ordenar ara una investigació.

Almenys una trentena d'antics càrrecs públics de Batasuna i Euskal Herritarrok exerciren d'apoderats per al PCTB en els comicis del passat dia 17. En total hi va haver 2.600 taules electorals i Batasuna, en l'informe que aprovà la seva mesa nacional, presumia de comptar amb apoderats en la majoria.

Conde-Pumpido sol·licità als fiscals de les tres províncies basques que sol·licitin a les respectives juntes electorals i a la Guàrdia Civil la llista d'interventors del PCTB i també les d'Euskal Herritarrok en les eleccions de fa quatre anys. El fiscal general assegurà que l'encreuament d'aquestes dades «pot ser un element provatori important en un futur procés d'il·legalització», encara que ara mateix aquesta investigació és «un element més dins del procés».

El fiscal general advertí que tenir sobre la taula aquestes noves dades no significa que presenti ara mateix «de manera precipitada» una demanda d'il·legalització, que no podria presentar-se abans de la constitució del Parlament basc. De fet, el fiscal general advertí que si fos rebutjada aquesta demanda no podria tornar a presentar accions posteriors. «Per tant, no actuarem fins que tinguem la seguretat completa que la nostra demanda serà estimada», advertí. El Govern tampoc no s'arriscarà a moure fitxa. Zapatero assegurà que la sol·licitud del llistat d'interventors és «un acte més» de la Fiscalia i no aclarí res més.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris