nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

ERC vol que l'estatut inclogui el dret a l'autodeterminació a l'article primer

La proposta eludeix la referència al terme de Comunitat Autònoma

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, presentà ahir la proposta del seu partit per al títol preliminar del nou estatut. Els republicans demanen el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya en el primer article, una petició que segons el seu líder és «coherent» amb allò que ERC ha defensat «sempre». En aquest sentit, Carod-Rovira recordà que el primer Estatut de Catalunya del 1931 ja incloïa el dret d'autodeterminació i fins i tot el PSC ho considerà un «dret inalienable» en el seu congrés fundacional.

Tanmateix, als socialistes no els sembla convenient, motiu pel qual reiteren la seva negativa a incloure aquesta demanda en el text estatutari, perquè «seria com demanar permís d'obra per edificar una casa en un lloc on no saps si vols quedar».

«Catalunya, com a nació, en l'exercici del dret i la voluntat dels seus ciutadans per decidir lliurement i democràticament el seu marc propi d'organització i de relacions polítiques, exerceix el seu autogovern a través d'institucions pròpies, d'acord amb el present Estatut». Així ho afirma la proposta presentada per Carod-Rovira, eludint la referència a la Comunitat Autònoma que sí que han inclòs en la seva el PSC i ICV-EA.

A més, s'hi afegeix que «l'acceptació del règim d'autogovern que estableix el present Estatut no implica la renúncia als drets històrics, ni a l'exercici del dret d'autodeterminació d'acord amb la seva pròpia voluntat democràtica». Així, el text reprodueix una resolució aprovada al Parlament de Catalunya el 1989 i reafirma, segons Josep-Lluís Carod-Rovira, que «els drets històrics de Catalunya existien abans de l'aprovació de la Constitució i de l'Estatut actual».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris