nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

La Policia intervé més de 10.000 béns culturals en una operació contra l'espoli

Ha detingut 16 persones en cinc comunitats autònomes i s'han fet més de vint escorcolls

La Policia ha desarticulat una xarxa d'espoliadors, venedors de peces arqueològiques, falsificadors d'obres d'art i falsos marxants en una macrooperació en la qual s'han intervingut més de deu mil béns culturals originals i falsificats i s'han practicat setze detencions.

Els arrests han tingut lloc a Madrid, Catalunya, Andalusia, el País Valencià i Euskadi, comunitats en les quals a més s'han realitzat vint escorcolls.

L'operació, anomenada Lliri, s'ha dirigit contra les agressions que afecten el patrimoni i, sobretot, contra la creixent introducció clandestina al mercat de tot tipus de béns culturals falsificats, que ha donat peu a nombrosos fraus. A la xarxa desarticulada hi havia no només espoliadors i venedors de peces arqueològiques, sinó també falsificadors d'obres d'art i falsos marxants encarregats de la comercialització de quadres atribuïts a pintors de reconegut prestigi i d'altres béns culturals. Les obres eren introduïdes al mercat utilitzant diferents procediments, des de mètodes tradicionals, a través de mercats ambulants i mercats de vell, fins informàtics.

Algunes de les peces falsificades assoleixen tal perfecció que les apreciacions visuals dels experts en aquesta matèria no són suficients per discriminar si es tracta d'originals o no, per la qual cosa caldrà acudir a tècniques de laboratori. Entre els béns intervinguts hi ha 2.391 monedes; 7.442 peces arqueològiques; 56 pintures atribuïdes a Sorolla, a Anglada Camarasa, a Pla i Miralles; 467 útils per falsificar, etc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris