algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Maragall demana unitat política per tenir el nou Estatut abans d'un any

Carod exigeix al president que convoqui aviat una altra cimera

El president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, aprofità el seu discurs amb motiu de la Diada de Sant Jordi per demanar «unitat política i cívica per aconseguir que el nou Estatut d'Autonomia estigui aprovat abans d'un any». El president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, demanà a Maragall que convoqui com més aviat millor una nova cimera estatutària que CiU no veu amb bons ulls. Aquesta cita serviria per resoldre els «15 o 20 punts de discrepància» que veu Joan Saura, líder d'ICV.

La reforma de l'Estatut va marcar l'acte institucional de la Diada. Maragall parlà llarg i molt del nou text en el seu discurs. Digué que amb «unitat política i cívica» i determinació, rigor i diàleg en l'últim tram de la negociació s'aconseguirà l'objectiu de tenir un nou text i una reforma del sistema de finançament abans del pròxim dia de Sant Jordi. «Estic convençut que ho aconseguirem. Una altra cosa no seria entesa ni admesa pel poble de Catalunya», sentencià.

Maragall instà a tots els partits polítics a «definir amb precisió els objectius i actuar amb determinació en les formes». A la recepció posterior, els dirigents polítics van parlar sobre tot d'aquest assumpte. El conseller de Relacions Institucionals i Participació i líder d'ICV, Joan Saura, va admetre que hi ha «15 o 20 qüestions rellevants, que no insuperables, de discrepància» i es va mostrar convençut que «en el procés final de negociació amb el Govern central hi haurà dificultats».

La solució per avançar a l'Estatut segons el president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, és convocar, «com abans millor», una nova cimera amb els líders polítics catalans. Aquest «segon Miravet» hauria de celebrar-se, a ulls del líder republicà, quan s'acabi la primera lectura del text estatutari. «No es pot afluixar el ritme», va dir, ja que el text ha d'estar aprovat el juny «o com a màxim als primers dies del mes de juliol».

Del català parlà Maragall també en el seu discurs, i ho féu per defensar el Govern central. Digué que mai no s'«havia avançat tant en el reconeixement de la nostra llengua i mai en tan poc temps». «Mai un Govern espanyol havia arribat tan lluny en el seu deure constitucional de protegir la llengua catalana i mai s'havia plantejat amb tantes expectatives d'èxit el reconeixement del català a Europa», sentencià el president català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris