algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

L'Audiència Nacional jutja Al Qaeda

El tribunal que jutja la cèl·lula d'Al Qaeda deixa en llibertat provisional Taysir Alony

83210

Vista general de la sala del pavelló de la Casa de Campo habilitat per l'Audiència Nacional. A la dreta, dins una cambra blindada, hi ha tots els processats.

L'Audiència Nacional començà ahir el primer macrojudici a Espanya contra els 24 integrants de la cèl·lula espanyola d'Al Qaeda, desarticulada el novembre de 2001 a l''Operació Dàtil'. En un pavelló habilitat a la Casa de Campo, el tribunal decidí posar en llibertat provisional per motius de salut el periodista Taysir Alony i prengué declaració a l'únic acusat espanyol en aquest macroprocés, Luis José Galán, àlies 'Iussuf Galán'. Aquest asturià reconvertit a l'islamisme justificà una foto trobada a ca casa on apareix vestit de mujahidí assegurant que a la seva família és costum disfressar-se.

A la banqueta del pavelló habilitat especialment a la Casa de Campo per als macrojudicis de l'Audiència Nacional seien ahir 24 processats per presumpta integració en organització terrorista. El fiscal Pedro Rubira, acompanyat en aquesta primera sessió pel fiscal cap de l'Audiència, Eduardo Fungairiño, vinculà els principals acusats amb el finançament i el suport logístic als atemptats de l'11 de setembre als Estats Units.

Així, per a tres dels acusats -'Abu Dahdah', Driss Chebli i Ghasoub Al Abrash Ghalyoun- el fiscal demana que siguin condemnats a 25 anys de presó com a cooperadors necessaris o còmplices en cada un dels 2.500 assassinats i que indemnitzin cada família de les víctimes amb 300.506'05 euros. Per al presumpte capitost del grup terrorista, Imad Eddin Barakat Yarkas, 'Abu Dahdah', Rubira demana un total de 62.512 anys de presó.

A l'inici de la primera sessió del judici, el fiscal demanà al tribunal que valoràs si era necessari mantenir el periodista de la televisió Al Yazira, Taysir Alony, a l'interior de la cambra blindada dels acusats. A més, plantejà si era pertinent modificar, per motius de salut, la seva situació de presó atenuada per una altra de llibertat provisional.

Així, el president del tribunal, Javier Gómez Bermúdez, féu públic un acte pel qual decretà la llibertat provisional per a Alony, al qual imposà l'obligació de comparèixer diàriament a la comissaria més propera al seu domicili a Alfacar (Granada) i la prohibició d'abandonar el territori nacional.

A partir d'aquell moment, Alony, per a qui el fiscal demana 9 anys de presó per integració en organització terrorista, seguí el judici des dels bancs situats davant el tribunal, fora de la peixera de vidre on hi ha els altres processats. Gómez Bermúdez també ordenà que el processat Jamal Huseein, per al qui demanen la mateixa pena que el periodista, abandonàs la cambra blindada també per motius de salut, ja que pateix una cardiopatia aguda.

'Iussuf Galán', àlies de l'asturià reconvertit a l'Islam, va ser el primer dels 24 acusats a declarar, ja que el tribunal va tenir en compte que coneix perfectament el castellà per saltar-se l'ordre inicialment establert, que arrencava amb el principal acusat, 'Abu Dahdah', el testimoni del qual es manté per a dilluns.

Galán, que també va ser interventor d'HB en unes eleccions en els anys 80, rebutjà que els vídeos trobats a ca seva tinguin un contingut terrorista, com al·lega la Fiscalia, sinó que tracten de la situació de països musulmans en conflicte. A més, es mostrà en contra de la intervenció d'Estats Units a Afganistan, però afegí que «no estic a favor de Bin Laden sinó a favor de la Justícia». El fiscal demana per a ell 18 anys de presó per pertinença a banda terrorista i dipòsit d'explosius, però Galán condemnà «tot tipus d'actes terroristes i tot vessament de sang, no només com a musulmà, sinó com a persona».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris