nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
16°

La UE proposa que Espanya faci part dels fons de cohesió fins l'any 2008

El Govern ZP demanarà tres anys més i un major volum de recursos

La presidència luxemburguesa de torn de la UE ha presentat una nova proposta sobre el pròxim marc pressupostari (2007-2013) que, per primera vegada, ofereix la possibilitat d'un període transitori perquè Espanya pugui continuar rebent els ajuts del Fons de Cohesió fins al 2008.

La nova «caixa de negociació» presentada per la presidència se centra principalment en el capítol de la cohesió econòmica i social, on introdueix retalls generalitzats respecte de la primera proposta, excepte referent al Fons de Cohesió, per al qual admet, per vegada primera, compensacions per l'anomenat «efecte estadístic».

Una de les grans batalles que planteja Espanya en la negociació del futur marc pressupostari se centra precisament en el Fons de Cohesió, que haurà proporcionat al final de l'actual període (2000-2006) uns 12.000 milions d'euros.

En la seva proposta inicial, la Comissió Europea no va incloure cap disposició especial per esmorteir la pèrdua sobtada d'aquests ajuts que patirà Espanya a partir del 2007. Brussel·les argumenta que no hi ha «base legal» en el tractat per aplicar períodes transitoris al Fons de Cohesió, encara que sí per als fons estructurals.

La presidència, al contrari, proposa ara que els estats membres actualment elegibles per als ajuts del Fons de Cohesió i que continuassin sent-ho de no haver-se produït l'ampliació de la Unió -cas d'Espanya-, «podran gaudir d'un període transitori» per al fons.

D'altra banda, el secretari d'Estat per a la UE, Alberto Navarro, va enjudiciar ahir com a «molt positiva però del tot insuficient» la proposta de la presidència de la UE que perllonga la concessió d'ajuts del fons de cohesió i va explicar que el govern demanarà tres anys més i major volum de recursos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris