algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

El Congrés aprova el matrimoni homosexual

El projecte, segons el PSOE, vol combatre 'discriminacions històriques i d'arrel atàvica'

87456

Pedro Zerolo (esq.), membre de la direcció estatal del PSOE, besa el seu company sentimental a la sortida del Congrés dels Diputats un cop aprovada la llei.

Reuters.

El Ple del Congrés dels Diputats aprovà ahir amb la majoria dels grups el projecte de llei que modifica el Codi civil per estendre el dret a contreure matrimoni a les parelles del mateix sexe i a adoptar.

Rebutjaren el text el PP i alguns diputats democristians de CiU, en entendre que aquest tipus d'unions han de regular-se al marge de la institució tradicional del matrimoni i per estar en contra del dret a l'adopció per part d'aquest col·lectiu. La reforma s'aprovarà previsiblement a finals de juny.

Representants de diversos col·lectius de gais i lesbianes seguiren el debat des de la tribuna de convidats, i la van rebre amb un aplaudiment, molts d'ells amb llàgrimes als ulls.

Ana Torme (PP) començà el debat manifestant el seu «absolut respecte a les persones que lluiten per la llibertat i la igualtat d'oportunitats», amb referència al col·lectiu de Gais i Lesbianes. Torme recordà que el seu grup defensa el reconeixement dels mateixos drets per a gai i lesbianes, llevat de l'adopció i que aposten per una figura jurídica específica (al marge del matrimoni) per regular les seves unions.

En representació del PSOE, Carmen Montón, traslladà a la Cambra la «decisió, convenciment, passió i optimisme» amb el qual el seu grup afronta la norma «perquè amplia el concepte de ciutadania i s'aprofundeix en la democràcia». Montón es dirigí llavors als escons del PP: «parlen de diàleg però els fets ens diuen una altra realitat, que volen mutilar el dret de gai i lesbianes amb esmenes destructives», digué.

D'aquesta manera, els demanaren «reflexió» perquè, des del seu punt de vista, contribueix «a l'homofòbia i a la discriminació a causa de l'orientació sexual», emparen l'existència de «ciutadans de primera i de segona» i no reconeixen la pluralitat de les formes afectives d'unió i les formes d'estimar. Montón defensà l'adopció, no com un dret dels homosexuals, sinó dels fills a tenir una família estable.

El debat fou tancat pel ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, que traslladà la seva gratitud a les posicions de tots els grups parlamentaris que, al seu judici, realitzaren «un debat digne». El ministre insistí que el projecte tracta de combatre «discriminacions històriques i d'arrel atàvica» i cerca «un dret fonamental, no escrit però exprés».

El text serà remès al Senat que haurà de tramitar-lo, amb la particularitat de que en aquesta cambra el PP és el grup majoritari. Això no obstant, tenint en compte els suports amb els que compta el PSOE, el text tornarà al Congrés, previsiblement el mes de juny, on serà ratificat de manera definitiva.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris