nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Zapatero afirma que el Govern arribarà «fins al final» al diàleg per assolir la pau

El president del Govern central rebrà Ibarretxe al palau de la Moncloa el pròxim 5 de maig

93094

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en roda de premsa.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, assegurà ahir que el Govern arribarà «fins al final» perquè el diàleg triomfi sobre l'enfrontament a Euskadi, i això, afegí, servirà també per aconseguir una definitiva victòria de la pau. Zapatero rebrà Ibarretxe a la Moncloa el pròxim 5 de maig i li insistirà en la «gran oportunitat» que hi ha per davant després de les eleccions basques.

Zapatero assegurà que «han començat a córrer els terminis per a la victòria del diàleg davant l'enfrontament a Euskadi, que serà també una victòria definitiva de la pau i de la política democràtica davant la violència». Els resultats de les eleccions, segons digué, «confirmen els pronòstics» dels qui, com ell mateix, tenen «una visió optimista i de confiança sobre el futur de la societat basca».

Pel cap de l'Executiu, «les urnes han expressat la voluntat de conviure junts i d'entendre's entre els bascs», una cosa que ha provocat, segons ell, l'ascens del PSE. «Crec que hem començat el temps de les solucions i hem deixat enrere el camí dels problemes», afegí Zapatero, convençut que es produirà «una situació que interessa a Euskadi i a tot Espanya, i en aquest camí el Govern arribarà fins al final i amb tot el seu compromís polític».

La reunió que mantindrà amb Ibarretxe el pròxim 5 de maig serà important per confirmar els aspectes clau de la situació política a Euskadi. Zapatero avançà que explicarà al lehendakari en funcions que hi ha una gran oportunitat per endavant, fet que segons ell han expressat els bascs a les urnes, i també la disponibilitat del Govern per «contribuir a aquesta entesa, a aquesta fase de diàleg en la qual el futur dels bascs sigui la concòrdia, l'autogovern i la possibilitat de fer passes decisives per veure el final definitiu de la violència».

Zapatero no volgué parlar del futur Govern basc i de si el PSE estaria disposat a entrar-hi, i es va limitar a dir que qui té la responsabilitat de dialogar és el PNB, perquè ha estat la força més votada. I encara que està disposat a parlar amb tots els partits, el president de l'Executiu es mostrà reticent respecte al PC de les Terres Basques. «El diàleg ha de ser entre forces que defensin la via política, la via democràtica i les llibertats», explicà, i afegí que «per escoltar i per dialogar s'ha de tenir una actitud clara i ferma en defensa de tots els millors valors que es poden gaudir en una democràcia».

La portaveu del Govern basc en funcions, Miren Azkarate, digué que a la reunió entre Ibarretxe i Zapatero es parlarà de «normalització i pacificació» a Euskadi, els mateixos assumptes, a més de la governabilitat, que el lehendakari en funcions tractarà amb tots els líders polítics bascos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris