algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

Botín, Amusátegui i Corcóstegui, absolts en el cas de les jubilacions milionàries

Al president del Santander li tornaran els avals bancaris que va haver de dipositar

67298

José Maria Amusátegui, Emilio Botín i Angel Corcóstegui en una imatge d'arxiu.

El president del Santander, Emilio Botín, va ser absolt per l'Audiència Nacional del delicte societari del qual era acusat per les indemnizacciones milionàries que van rebre l'excopresident, José María Amusátegui, i l'exconseller delegat, Àngel Corcóstegui, en abandonar l'entitat el 2001 i 2002. La sentència publicada ahir ordena a més tornar a Botín els avals bancaris que va haver de dipositar per afrontar eventuals responsabilitats civils. L'Audiència segueix així les recomanacions del fiscal que sempre va demanar el sobreseïment de la causa o l'absolució per als tres banquers.

Botín sempre va dir que confiava en la justícia i assegurava que el cas de les jubilacions no afectaria la imatge del banc. Amb la sentència, la seva confiança s'ha vist confirmada. La Secció Tercera del Penal de l'Audiència Nacional l'ha absolt juntament amb Amusátegui i Corcóstegui del delicte societari pel qual van ser jutjats en relació amb les indemnitzacions de 56 i 108 milions d'euros cobrades pels dos últims en sortir del BSCH de la fusió dels quals havien estat artífexs.

La sentència ordena també la devolució a Botín de dos avals bancaris per valor de 56,09 milions i 108,18 milions d'euros, emesos per La Caixa que va haver de dipositar l'11 de maig de 2004 davant del Jutjat Central d'Instrucció número 3 davant les responsabilitats civils que podien derivar-se del procés.

El tribunal va resoldre en coincidència amb el criteri de la Fiscalia, que va sol·licitar l'absolució dels tres processats per considerar que els fets denunciats tenien rellevància penal. Els acusats només s'enfrontaven a les peticions de presó de les dues acusacions particulars, en representació de l'exconseller de Banesto Rafael Pérez Escolar (col·laborador de Mario Conde i condemnat en el 'cas Banesto') i de l'accionista minoritari Juan Francisco Franco Otegi.

Per a Botín es demanava una pena màxima de 12 o de 6 anys de presó, dependent de si els fets es qualificaven com a apropiació indeguda o administració deslleial (delicte societari), ja que les acusacions particulars van plantejar ambdues possibilitats. Per a Amusátegui i Corcóstegui se sol·licitaven 8 o 4 anys de presó pel mateix motiu, a més de multes milionàries per a tots ells i la seva inhabilitació per exercir com administradors en qualsevol entitat mercantil.

El judici va començar el passat 26 de gener enmig d'una gran expectació per veure Botín i els altres exresponsables del primer banc espanyol a la banqueta i es va prolongar fins al 18 de febrer. La vista oral es va veure precedida d'alguns incidents processals, com la substitució de la presidència del tribunal, que en principi havia d'exercir Javier Gómez Bermúdez, després d'acceptar-se la recusació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris