muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

La fi de les rebaixes i l'alça del cru impulsen l'IPC fins al 3,4 interanual

La inflació subjacent pujà una dècima i se situà en el 2,9 per cent

La fi de la temporada de rebaixes i l'alça del petroli va dur l'Índex de Preus de Consum a pujar vuit dècimes el març sobre el mes anterior, amb la qual cosa la inflació interanual (darrers dotze mesos) es va situar en el 3,4 per cent, una dècima més que el febrer. Segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, la taxa subjacent (sense productes energètics ni aliments frescs) va augmentar una dècima el mes passat i es va situar en el 2,9 per cent interanual, amb la qual cosa du un any per sota de l'índex general. El Govern insisteix que l'IPC es moderarà en els pròxims mesos i preveu que se situï a l'entorn del 3 per cent l'abril i s'aproximi al 2,5 per cent a l'estiu.

L'IPC harmonitzat va pujar un 0,9 per cent el març respecte a febrer i va assolir la mateixa taxa anual que l'índex nacional, 3,4 per cent. A més de la pujada de vestit i calçat (3,2 per cent mensual) per l'inici de la temporada de primavera-estiu, del transport (1,3 per cent) i carburants (3 per cent) a causa de l'alça del cru, la pujada de l'IPC el març es deu també a la celebració de la Setmana Santa aquest mes, en lloc d'abril com el 2004, amb el conseqüent impacte alcista en hotels, cafès i restaurants (0,9 per cent).

Aliments i begudes no alcohòliques van pujar un 0,4 per cent el març, com a conseqüència de l'augment del preu de llegums i hortalisses fresques (3,9 per cent) i de l'oli (5,3 per cent), davant les baixades del peix fresc i congelat. S'ha de destacar la moderació dels aliments frescos, que només van pujar un 0,3 per cent mensual, davant el 0,8 per cent del mateix mes de 2004.

L'habitatge va pujar un 0,8 per cent a causa principalment del preu del gasoil C, de l'ús domèstic a l'aigua, la recollida d'escombraries i el clavegueram. Lleure i cultura van experimentar un increment del 0,8 per cent, pel comportament dels paquets turístics en Setmana Santa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris