algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Batasuna demana el vot per al PC de les Terres Basques i retira les llistes

El Govern dóna instruccions a l'Advocacia perquè estudiï si s'ha d'actuar contra el PCTB

88786

Otegi parla amb Permach a la roda de premsa de Batasuna.

El portaveu de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, demanà ahir el vot per al Partit Comunista de les Terres Basques (PCTV-EHAK) perquè és «l'única opció legal» que està en «absoluta sintonia» amb el «procés de superació del conflicte polític i armat» que planteja l'esquerra abertzale.

Otegi va fer aquest anunci acompanyat de diversos membres de la Mesa Nacional de Batasuna, en una conferència de premsa a Donòstia, en la qual no admeté preguntes i en la qual explicà que la seva formació no portarà als col·legis electorals el pròxim dia 17 d'abril paperetes pròpies, que no havien estat admeses per la Junta Electoral, ja que «retira» les seves candidatures.

«Batasuna avui fa una crida pública al poble basc, en aquest cas dels tres territoris, perquè voti les candidatures d'EHAK, no perquè entengui que el fonamental ara és sostenir una sigla, sinó perquè aquesta és l'única opció legal que hi ha actualment en aquestes eleccions que estigui en absoluta sintonia, no amb el criteri ideològic i polític de Batasuna, sinó amb el procés de superació del conflicte polític i armat que planteja Batasuna en aquest context històric», va anunciar Otegi. Segons explicà, votar el PCTV-EHAK representa per a l'esquerra abertzale «aprofitar l'oportunitat que existeix en aquest moment històric per donar un impuls definitiu a un procés per la pau i la democràcia en aquest país».

Davant aquest anunci, la reacció del Govern espanyol no es va fer esperar. Així, l'Executiu considera «molt complicat» que finalment l'Advocacia o la Fiscalia general de l'Estat puguin impugnar davant del Tribunal Suprem la llista del PCTB, a falta d'elements que demostrin que la seva candidatura està «contaminada» per Batasuna, com va ocórrer amb la presentada per Aukera Guztiak. Tot i això, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, anuncià ahir que l'Executiu ha donat instruccions a l'Advocacia General de l'Estat perquè «estudiï», igual que «està fent» la Fiscalia, si s'ha d'actuar contra el PCTB. De la Vega subratllà que «en conclusió és una decisió judicial que depèn de l'existència de raons fonamentades en Dret».

Mentrestant, el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, assegurà ahir que, malgrat que «la Fiscalia està treballant molt» per investigar la relació entre el PCTB i Batasuna, «de moment» no s'han trobat «dades suficients per a la il·legalització d'aquest partit».

Segons Conde-Pumpido, tot sembla apuntar que el PCTB-EHAK és «una taula de salvació» a la qual s'ha agafat Batasuna per no perdre els seus vots el 17-A. El fiscal general de l'Estat, que va fer aquestes declaracions a Palma, assegurà rebre diàriament informació del grup.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris