algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

El CIS redueix l'avantatge que té el PNB-EA i consolida el PSE

La coalició PNB-EA guanyaria les eleccions autonòmiques basques del pròxim 17 d'abril ja que aconseguiria entre 34 i 35 escons (un o dos més que en l'actualitat), mentre que EB-IU obtindria quatre diputats, la qual cosa permetria una hipotètica reedició del tripartit actual i governar amb majoria absoluta.

Segons l'estimació de vot inclosa al sondeig preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic ahir, el PSE-EE recuperaria la segona posició ja que aconseguiria denou escons, davant els tretze actuals, mentre que el PP perdria entre dos i tres i seria la tercera força política basca, amb setze o desset diputats. L'estimació del CIS atorga un escó a Aralar i calcula que hi haurà un 8,5 per cent de vots per a «altres candidatures sense especificar». En aquest grup estarien inclosos els vots per al Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB), per al qual Batasuna demana el vot.

Pel que fa al percentatge de vot, l'estimació del CIS atribueix a PNB-EA un 42,5 per cent, al PSE-EE un 22,2, al PP un 17,8, a EB/IU un 6,2 i, finalment, a Aralar un 2,7 per cent. Amb els resultats avançats pel CIS, seria possible la reedició de l'actual tripartit, amb la diferència que si fins ara governava amb minoria, la redistribució d'escons que suposa la desaparició de Batasuna (que sota les sigles EH tenia 7 escons en la darrera legislatura), li donaria la possibilitat de fer-ho amb majoria absoluta. El CIS ha fet públic aquest estudi preelectoral vuit dies després de publicar-ne un altre sobre la realitat política i social d'Euskadi, que incloïa també estimacions de repartiment d'escons.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris