nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

Maragall, a favor d'un pacte PSE-PNB perquè seria «bo» per a Espanya

El PCTB es planteja que membres de Batasuna participin als seus actes

El president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, es mostrà ahir partidari que el PSE pacti amb el PNB en les pròximes eleccions a Euskadi, en lloc de fer-ho amb el PP, ja que entén que aquesta decisió seria «bona» per a Espanya.

Maragall responia així durant un dinar ofert pel Fòrum ABC a la pregunta de si s'estimaria més que els socialistes bascs formassin coalició amb el PNB o amb el PP, en el cas de no donar-se majoria absoluta el pròxim 17 d'abril.

Maragall demostrà immediatament que és partidari d'un pacte amb el PNB, perquè aquesta circumstància significaria, segons ell, que les eleccions han anat «molt bé» i, a més, seria «bo» per a Espanya, tot recordant el model territorial que el PSOE aprovà a Santillana del Mar i que ell mateix va definir com a «federal».

Mentrestant a Euskadi continua la campanya electoral. Així, el Partit Comunista de les Terres Basques assegurà ahir que encara no ha decidit si demanarà a membres de la il·legalitzada Batasuna que participin en els seus mítings de campanya, si finalment els d'Arnaldo Otegi decideixen demanar el vot per a aquesta candidatura. Batasuna, en qualsevol cas, està celebrant actes electorals. L'Executiu central i el PP exigiren al conseller d'Interior del Govern basc, Javier Balza, que compleixi la Llei i impedeixi aquests mítings. Pel que fa al Partit Comunista de les Terres Basques, el Govern segueix apel·lant a la prudència i a tenir evidències. El Tribunal Suprem assegurà que no pot actuar d'ofici en aquest assumpte.

Nekane Erauzkin, cap de llista per Guipúscoa del PCTB, deixà entreveure que el seu partit es planteja incorporar dirigents de Batasuna als seus mítings, si la formació abertzale il·legalitzada decidís demanar el vot als seus simpatitzants per a aquesta candidatura. «Encara no ho hem decidit», va dir Erauzkin, que va recordar que Batasuna segueix sense pronunciar-se sobre aquest assumpte i que la formació desconeix quina cosa decidirà. «Quan digui el que hagi de dir, ja veurem», afegí la cap de llista.

Per la seva part, el president del PP, Mariano Rajoy, assegurà que Batasuna, com a organització terrorista que és, segons els tribunals, no pot celebrar mítings de campanya per a unes eleccions a les quals tampoc pot presentar-se. La competència, va recalcar, és del Departament basc d'Interior.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris