nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

Espanya lloa i ret homenatge a una de les figures cabdals del segle XX

Institucions i personalitats reaccionen amb dolor a la fatal notícia

Les mostres de dolor i el condol a l'Estat espanyol no es varen fer esperar en saber-se l'òbit del cap d'Estat del Vaticà. Les reaccions, tant de polítics com de personalitats estatals, eren de dolor i contenció. Així, els reis d'Espanya, Joan Carles i Sofia, i la resta de la família reial van acollir amb «profund pesar» la notícia de la mort. El papa i els reis d'Espanya havien mantingut un estret vincle i havien tingut ocasió de trobar-se en 15 ocasions.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va remetre ahir a la nit a la Santa Seu un telegrama en què expressava el seu «profund pesar» i transmetia en nom del Govern «el seu més sentit condol a tots els membres de l'Església». D'altra banda, el president va decidir suspendre el viatge que tenia previst efectuar avui a Donostia per participar en un míting del PSOE. De tota manera, els actes electorals s'han suspès avui a Euskadi.

El president del PP, Mariano Rajoy, va manifestar el seu «més sincer condol» per l'òbit en un telegrama en què destacà el «testimoni que encarna la figura humana i pastoral» de Joan Pau. El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Àngel Moratinos, va elogiar ahir la figura del papa, de qui va dir que va aconseguir «esbucar» els «murs» existents entre els països de l'Est i la resta d'Europa per fer possible l'actual Unió Europea dels vint-i-cinc.

El PSOE va destacar la «figura de líder espiritual per a la comunitat catòlica» del papa Joan Pau, que consideren a més «una de les figures històriques més rellevants del segle XX i un gran actor polític». Així mateix, ressalten la seva preocupació «pels que sofreixen» i «pels drets humans». L'expresident del Govern José María Aznar va subratllar la fortalesa de la figura històrica de Joan Pau II, a qui va recordar com un «gran lluitador de les llibertats», va afirmar.

El coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares, va expressar en nom de la formació les seves condolences al Vaticà i a l'Església catòlica per la mort del papa, de qui va destacar «la seva trajectòria i compromís personal, a tothora, en favor de la pau i els drets humans».

El portaveu del PP al Congrés, Eduardo Zaplana, va assegurar ahir que amb la mort del papa «el món ha perdut una de les seves referències morals més sòlides» i va remarcar que el seu liderat ha estat respectat «per tot tipus de creences i d'ideologies polítiques».

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va expressar ahir el seu condol i el del seu govern pel decés del pontífex i recordà la «constant defensa per la pau i el suport als més oprimits» del sant pare. L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va glossar la figura d'un papa amb orientacions «marcadament conservadores», però «radicalment hostil a la guerra», el «més ecumènic dins del cristianisme» i qui «més aproximacions va fer cap al judaisme i l'islam».

El president del Comitè de Govern d'UDC, Josep Antoni Duran Lleida, va assegurar que la del papa ha estat sens dubte una de les figures més importants del segle XX i la seva influència es continuarà sentint durant moltes dècades». La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va lloar la figura del sant pare, de qui va dir que «sempre va mantenir una encomiable defensa de la llibertat» i «ha representat un paper fonamental en la història del nostre temps».

El president del Govern d'Aragó, Marcel·lí Iglesias, va dir que «sens dubte» el papa ha estat «una de les grans personalitats del segle XX, amb moltíssima personalitat». Segons el president aragonès, el papa va mantenir «una línia dins del seu pensament molt coherent amb el que ell pensava i també amb els seus orígens», ja que, va assenyalar, «tingué molt a veure amb tot el fenomen de la caiguda del conglomerat soviètic».

El president de la Xunta de Galícia, Manuel Fraga, va assenyalar ahir el papat com un dels més fructífers de la història», tant pel «carisma» del summe pontífex i l'«entusiasme amb el qual va portar el missatge evangèlic», com per la «inqüestionable moral» aconseguida en els més de 26 anys de pontificat.

El president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, va lamentar la «irreparable pèrdua que per al món en general i molt en particular per a tot l'orbe catòlic» suposa la mort de Joan Pau II, i va destacar que la seva «poderosa personalitat ha marcat de manera molt accentuada el rumb de la institució eclesiàstica».

L'historiador Carlos Seco Serrano, membre de la Reial Acadèmia de la Història, va dir que el papa ha donat un exemple de sacrifici i de bondat veritablement «extraordinari».

El teòleg Enrique Miret Magdalena es va mostrar ahir partidari que el Papa que surti elegit després de la mort de Joan Pau II sigui d'origen llatinoamericà, on el nombre de catòlics augmenta considerablement, mentre que a Europa disminueix.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris