algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

El PC de les Terres Basques ofereix les seves llistes a Batasuna i Aukera

El Govern no es pronuncia per ara però estudiarà possibles accions

El Partit Comunista de les Terres Basques, formació que sí pot presentar-se a les eleccions basques, va oferir ahir a Aukera Guztiak la seva candidatura «en favor de la pau i els drets civils i polítics». Tant Aukera Guztiak com Batasuna podrien demanar el vot per a aquest partit, el que podria provocar una acció de la Justícia contra ell. El Govern no vol pronunciar-se encara, però estudiarà si es pot actuar contra la candidatura, una cosa que podria fer-se mitjançant un incident d'execució de sentència, la que va servir per il·legalitzar Batasuna, si s'acredita la relació amb la formació abertzale il·legalitzada. El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va assegurar que no hi ha indicis contra el Partit Comunista de les Terres Basques.

Representants d'Aukera Guztiak varen mantenir ahir una reunió amb membres del Partit Comunista de les Terres Basques, Batasuna i Aralar. D'aquesta reunió va sortir el compromís de la formació Comunista que sí que podrà concórrer en les eleccions d'assumir els principis d'Aukera Guztiak. «Els discursos crítics i les denúncies dialèctiques no són suficients», van assegurar els representants d'aquest partit. «Oferim les nostres llistes electorals legals a tota la ciutadania que comparteix aquests principis perquè votin a favor d'un nou model basat en la democràcia i la pau», van afegir.

Els portaveus de Batasuna, Pernando Barrena i Juan José Petrikorena van avalar el pas fet pel Partit Comunista de les Terres Basques. Arnaldo Otegi ja va dir que si Aukera Guztiak fos legal, Batasuna es plantejaria demanar el vot per a aquesta plataforma. Després d'aquest pas del Partit Comunista de les Terres Basques, la formació il·legalitzada es planteja demanar el vot per aquestes llistes. El resultat es farà públic aquest cap de setmana, després d'una reunió de la Mesa Nacional de Batasuna.

Aralar, per la seva part, també defensarà els principis d'Aukera Guztiak, però deixen a les mans de la seva Executiva la possibilitat que si defensen aquests postulats de forma exclusiva en aquestes eleccions, renunciant als seus propis plantejaments. El que sí asseguren des d'aquesta formació, escindida en el seu dia de Batasuna, és que els resultats de les eleccions, el nou Govern basc i el Parlament autonòmic «només poden ser provisionals i de transició».

Aukera Guztiak va agrair el suport d'aquests partits i l'oferiment del Partit Comunista de les Terres Basques, però també va voler deixar clar que aquest partit, Batasuna i Aralar són els que han acceptat acudir a aquesta reunió. PNB-EA i Ezker Batua van plantejar reunions bilaterals, però AG s'hi va negar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris