nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

El Constitucional confirma l'anul·lació de la candidatura d'Aukera Guztiak al 17-A

La decisió es va produir per unanimitat dels sis magistrats que formen la Sala

64058

Els diputats de Batasuna interromperen ahir el ple en senyal de protesta.

La Sala Segona del Tribunal Constitucional va confirmar ahir a la nit l'anul·lació de la candidatura d'Aukera Guztiak a les eleccions basques del pròxim 17 d'abril, de manera que definitivament aquesta llista no podrà concórrer als comicis.

Segons van informar fonts del tribunal, la decisió es va produir per unanimitat dels sis magistrats que formen la Sala, que van desestimar el recurs d'emparament formulat per Aukera Guztiak contra la decisió del Tribunal Suprem, del passat dissabte, que va anul·lar la seva candidatura a causa de la seva vinculació a la il·legalitzada Batasuna i a ETA.

El Constitucional no ha atès el recurs d'AG, que considerava vulnerat el seu dret fonamental a la participació en els assumptes públics, així com la seva llibertat ideològica i d'expressió, per l'exclusió de la seva candidatura. La decisió s'ha notificat a l'alt tribunal al procurador que representa a AG, passats uns minuts de les dotze d'ahir a la nit, hora en la qual va arrencar la campanya a les eleccions basques.

Dissabte passat, el Suprem va anul·lar la candidatura d'Aukera Guztiak en considerar acreditat que és continuadora i successora de la il·legalitzada Batasuna, i que va ser fruit d'una estratègia dissenyada per ETA per poder presentar als comicis una «llista blanca», és a dir, sense candidats lligats directament al radicalisme abertzale. L'alt tribunal va actuar a instàncies de sengles recursos de la Fiscalia general i del Govern, aquest últim a través de l'Advocacia de l'Estat.

La decisió va ser adoptada per unanimitat dels 16 magistrats de la denominada Sala del 61 del Suprem, la mateixa que el març de 2003 va il·legalitzar Batasuna per la seva relació amb la banda terrorista ETA. El Suprem va tenir molt en compte que «cap dels membres d'Aukera Guztiak» ha rebutjat «l'ús del terrorisme com a forma d'acció política».

En aquest sentit, va assenyalar que «davant de l'extraordinària gravetat dels danys que el terrorisme i els seus defensors produeixen a la societat en morts i dolor», «s'ha d'acceptar com a raonable, proporcional i adequada l'exigència que les organitzacions i agrupacions que pretenen participar en les institucions públiques realitzin un rebuig inequívoc i concret del terror». Tanmateix, va estimar que els candidats de AG, en les seves declaracions públiques, s'han limitat «a formular respostes retòriques i mancades de cap posicionament de condemna o rebuig al fenomen terrorista».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris