muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Ibarretxe es compromet a fer una consulta sobre el futur d'Euskadi

És proclamat candidat a lehendakari de la coalició PNB-EA per al 17-A

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, es va comprometre ahir que el pròxim Govern basc exigeixi a l'Executiu central l'obertura d'un procés de negociació sobre el nou Estatut polític. Va dir que obrirà un «espai de negociació» a Euskadi per assolir un acord sobre la «normalització política», i va assegurar que en aquesta legislatura se celebrarà una «consulta democràtica» en la societat basca. Ibarretxe va expressar aquests compromisos a Donòstia, en la seva proclamació com a candidat al Govern basc per la coalició PNB-EA. A més, el candidat va acusar PP i PSOE de «tirar els acords» del Parlament basc a la «paperera», i els va advertir que després del 17-A «el futur d'Euskadi no es definirà a Madrid», sinó a Euskadi. En el marc d'aquest acte, al qual va assistir l'executiva d'ambdós partits, els anteriors lehendakaris José Antonio Ardanza i Carlos Garaikoetxea, a més de centenars de simpatitzants i militants que van omplir la sala magna del centre Kursaal, els dirigents de PNB i EA, Josu Jon Imaz i Begoña Errazti, respectivament, van firmar l'acord programàtic de la coalició per a la pròxima legislatura, que porta per títol 'una legislatura per decidir, una legislatura per avançar'.

Ibarretxe va assenyalar que obriran «la porta de la decisió a través d'una consulta democràtica», perquè tenen el «dret» i el «deure» de preguntar als bascs «què pensen sobre els projectes polítics que tenim sobre la taula i ho farem». Per exercir aquest compromís, l'acord de coalició assenyala que l'Executiu basc «sol·licitarà al Parlament basc autorització perquè, en un escenari d'absència de violència i sense exclusions, es realitzi una consulta popular a la societat basca que ratifiqui l'acord polític assolit». Adverteix que, si l'Estat no accepta el diàleg, els bascs seran consultats sobre el projecte de nou Estatut.

Errazti, per la seva part, va dir que no acceptaran «xantatges» en la negociació amb Madrid, i va assegurar que «no hi haurà solució sense el respecte a la nostra societat i el seu dret a decidir».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris