algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Més de 100.000 agents vetlaran per una jornada de referèndum segura

Els 34'6 milions d'electors estan convocats per votar la primera Constitució europea

Un total de 106.000 membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat vetlaran per la normalitat de la jornada d'avui en el referèndum sobre la Constitució europea, al qual estan citats a participar més de trenta-quatre milions i mig de ciutadans. Els espanyols seran els primers ciutadans europeus que es pronunciaran avui sobre la ratificació de la Constitució Europea.

El secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Barroso, i la sotssecretària del Ministeri de l'Interior, Soledad López, informaren en roda de premsa al centre de dades instal·lat al palau de Congressos i Exposicions de Madrid del dispositiu per a aquest quart referèndum que es fa a Espanya des de l'inici de la transició, primer des del de l'OTAN, el 1986.

Un total de 34.692.278 espanyols podran participar a la consulta, xifra que, malgrat la incorporació de més de 300.000 nous votants, és lleugerament inferior a la de l'última cita electoral de juny de 2004 quan es varen elegir els 54 representants d'Espanya al Parlament europeu. D'aquest cens total, 33.562.119 persones són potencials electors residents a Espanya, mentre que 1.130.159 persones formen el Cens Electoral de Residents Absents (CERA).

Per sexes, el 57'57 per cent són dones i el 48'53 per cent són homes. El Ministeri de l'Interior "departament del qual depèn tot el dispositiu" ha posat a disposició dels electors gairebé 135 milions de paperetes en les qual figurarà la pregunta «aprova vostè el Tractat pel qual s'estableix una Constitució per a Europa?». Aquestes paperetes estaran repartides en els 23.646 col·legis electorals on s'han instal·lat 57.055 taules electorals, cada una d'elles amb la seva corresponent urna i cabina de votació, i que romandran oberts entre les nou del matí i les vuit de l'horabaixa, una hora menys a Canàries, segons les explicacions de Barroso i López.

Per sorteig s'han designat 171.165 espanyols que formaran part de les meses electorals, així com el doble de suplents, juntament amb els quals hi haurà 57.055 representants de l'Administració pública, un per cada mesa. El dispositiu humà d'aquest referèndum es completa amb 1.500 funcionaris del Ministeri de l'Interior, 700 de les oficines del cens electoral i oficines consulars, i cinquanta mil treballadors de Correus.

Està previst que es coneguin uns resultats fiables entorn de les 22.00 hores, hora a la qual compareixeran davant dels mitjans de comunicació la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre de l'Interior, José Antonio Alonso.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris