nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

I si surt «no»?

La possibilitat que la Constitució europea no sigui ratificada en un o diversos Estats de la UE, en especial en els que sotmetran el text a referèndum, ha despertat el debat sobre què passarà si el Tractat no entra en vigor. Malgrat aquests riscs multiplicats exponencialment per cada país membre, a Brussel·les sempre s'ha eludit pensar en la possibilitat d'un fracàs, i ningú no ha dissenyat un pla B.

El Tractat constitucional no preveu solucions jurídiques, encara que sí una «solució política» en cas de no ratificació per un Estat membre. El text estableix que «si, després d'un termini de dos anys a partir de la firma del Tractat pel qual s'institueix la Constitució, les quatre cinquenes parts dels Estats membres han ratificat l'esmentat Tractat i un o més Estats membres han experimentat dificultats per procedir a l'esmentada ratificació, el Consell Europeu s'ocuparà de la qüestió».

El remei que s'ha aplicat en altres ocasions seria repetir els referèndums, com ja es va fer per a la ratificació del Tractat de Maastricht i el Tractat de Niça, després de les negatives de Dinamarca i Irlanda.

Una altra possible solució seria que l'Estat el poble del qual o parlament digui «no» es retiri de la UE. Però rebutjar la Constitució tampoc no significa un rebuig a la UE, i aquesta és una possibilitat que cap país ha considerat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris