algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Gerry Adams espera que imperi la sensatesa i el diàleg a Euskadi per solucionar el problema basc

El líder del Sinn Féin coincideix amb Otegi en afirmar que existeix ««una oportunitat històrica»

Gerry Adams, líder del moviment d'alliberament nacional irlandès Sinn Féin, es va reunir ahir amb el líder de Sozialista Abertzaleak, Arnaldo Otegi. En acabar, Adams va traslladar dos missatges fonamentals a la societat basca i al lehendakari, Juan José Ibarretxe, amb qui també es va reunir. L'irlandès va expressar, d'una banda, el seu desig que imperi la sensatesa i el diàleg amb totes les parts per arribar a una situació pacífica i, per una altra, va voler ressaltar l'«oportunitat històrica» que està vivint Euskadi per superar el conflicte», afirmació en la qual va coincidir amb Otegi.

El líder del Sinn Féin va dir que no tenia cap missatge per als líders polítics d'Euskadi, ni haver acudit allà per «donar lliçons a ningú», però va voler recordar, des de la seva experiència, que el que no funciona en aquest tipus de processos és «no parlar, la censura, no escoltar-se i prohibir», mentre que el necessari és diàleg, el respecte als drets i establir acords». Després d'assenyalar que creu haver vist una voluntat de trobar la pau per part dels dirigents bascos, Adams va desitjar que la sensatesa imperi i s'aconsegueixi una sortida pacífica al conflicte basc.

Després de la seva reunió amb el lehendakari Ibarretxe, Adams va mostrar la seva «ferma convicció de que hi ha suficient intel·ligència i saviesa, tant en els representants d'Euskadi, com d'Espanya, perquè hi hagi un diàleg». En aquest sentit, el líder del Sinn Féin va considerar, dirigint-se directament a Ibarretxe, que «no s'ha de malgastar cap oportunitat per al diàleg», per això va desitjar «bona sort, sobretot a aquells que volen continuar endavant amb aquest procés de pau i que volen tendir ponts cap el futur».

Adams va manifestar així mateix que la lliçó del conflicte a Irlanda del Nord és que «els conflictes es poden solucionar a través del diàleg i els polítics són els que tenen la responsabilitat de crear les condicions perquè es pugui produir aquest diàleg». Otegi va assenyalar que per «superar el conflicte» es requereix posar en marxa «un procés de diàleg multilateral».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris