muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

El temor de l'abstenció marcà la fi de la campanya del referèndum

El fantasma de l'abstenció ha estat present durant la campanya

Els partits polítics tanquaren ahir a la nit la campanya per al referèndum sobre la Constitució europea. Tots ells, defensant la seva postura davant aquesta constitució, varen cridar a la mobilització dels ciutadans perquè demà acudeixin a les urnes. El fantasma de l'abstenció ha estat molt present durant tota la campanya electoral i han estat alguns representants del partits polítics, com ara Gaspar Llamazares (d'IU) que ha dit que si els vots del 'no' sumats a l'abstenció representassin més del cinquanta per cent de les paperetes voldria dir que seria un triomf del 'no'.

Així, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, (PSOE) va tancar la campanya en un míting davant 2.000 persones al palau municipal de congressos de Camps de les Nacions de Madrid. Zapatero va reclamar el 'sí' a les urnes perquè, entre altres coses, significarà segons el seu parer garantir més pau, més seguretat i més llibertat, així com molta més ajuda per aconseguir el final de la xacra del terrorisme, tant a Espanya com a Europa.

El president del PP, Mariano Rajoy, va demanar ahir als 'populars' que demà diguin 'sí' en el referèndum del Tractat de la Unió Europea perquè és «bo» per al país i perquè hi «ha coses en les quals no és dolent coincidir amb el Govern. Deim 'sí' perquè a Europa és el més ben futur per a Espanya», va postil·lar. Rajoy també va parlar davant 2.000 persones al palau de congressos de Castellada de Madrid.

El coordinador general IU, Gaspar Llamazares, va fer una crida, des d'un cèntric hotel madrileny, al vot «deixat» de l'esquerra, que va oferir el seu suport al PSOE en les últimes eleccions generals perquè ara doni «una lliçó» al Govern i rebutgi un Tractat que renuncia a un projecte progressista per a Europa.

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, va demanar ahir a la ciutadania que «no desaprofiti» l'oportunitat del referèndum europeu i que voti 'no' per «coherència i dignitat», perquè «serà la manera que des d'Europa entendran que Catalunya no s'agenolla, no es resigna», mentre que el 'sí' «significa esborrar del mapa Catalunya, diluir un gran magma on sembla que tots pensin exactament el mateix».

Durant el seu últim míting de campanya, davant 300 persones a Vilassar de Dalt (Maresme), Carod va demanar així votar contra un Tractat que «ignora» Catalunya i amb «dèficits democràtics, socials i nacionals».

El president de CiU, Artur Mas, que va parlar davant un milenar de persones, va acusar ahir el tripartit català de «convidar a l'abstenció» en no haver-se posat d'acord sobre el sentit del vot en el referèndum de la Constitució Europea i va criticar que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, no hagi aparegut en campanya.

El portaveu nacional del BNG, Anxo Quintana, va criticar ahir la falta de voluntat de Manuel Fraga, president de la Xunta de Galícia, d'asseure's en un debat sobre l'Europa del futur, i va acusar PSOE i Partit Popular d'estar advocant per un sí en el referèndum amb la utilització de la por. Quintana va concloure la campanya del BNG en favor del no a Pontevedra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris