muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

L'FMI recomana a Espanya eliminar deduccions per compra d'habitatge

Solbes descarta prendre mesures excepcionals per abaixar preus

El Fons Monetari Internacional creu que els problemes que es plantegen al mercat immobiliari espanyol requereixen mesures més audaces que les contingudes en el pla de xoc del Govern i recomana una eliminació gradual de les deduccions fiscals per adquisició. La recomanació de l'organisme que dirigeix l'anterior ministre d'Economia, Rodrigo Rato, arriba quan l'Executiu espanyol sembla haver descartat aquesta possibilitat. El president, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar fa uns dies que no s'eliminarà aquesta deducció. Ahir mateix, la ministra d'Habitatge, María Antonia Trujillo, va descartar una «ruptura fiscal» i va demanar tranquil·litat als ciutadans i el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, va assegurar que no es prendran mesures excepcionals per baixar el preu de l'habitatge.

En el seu informe sobre l'economia espanyola difós ahir, l'FMI recomana que es modifiqui el marc legal i se suprimeixin gradualment les deduccions fiscals per compra d'habitatge perquè «perjudica» el mercat de lloguer. També aconsella que es reformi urgentment la regulació del mercat del terra.

En les conclusions preliminars a aquest informe sobre l'economia espanyola, l'FMI ja va aconsellar l'eliminació de les asimetries fiscals entre la compra i el lloguer i va assenyalar que el Pla d'Habitatge de l'Executiu, encara que reforça el programa d'habitatges protegits i introdueix algunes mesures per promoure un mercat de lloguer escassament desenvolupat, no aconsegueix enfrontar-se als principals problemes del mercat.

Per al Fons resulta preocupant la persistència durant diversos anys del boom del mercat immobiliari i adverteix que el continu creixement dels preus de l'habitatge i de l'endeutament de les llars ha augmentat la vulnerabilitat de l'economia davant d'esdeveniments adversos. Quan Rodrigo Rato era vicepresident econòmic a Espanya sempre va negar l'existència d'una 'bombolla immobiliària' i va minimitzar els riscs de l'augment de preus.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris