muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Els preus baixaren un 0,8% el gener per l'efecte rebaixes i l'IPC interanual se situa al 3,1%

La inflació subjacent retrocedí fins al 2,8% anual i els carburants fins al 8,3%, la meitat de fa 4 mesos

Els preus baixaren un 0,8% el gener respecte de desembre fonamentalment per l'efecte de les rebaixes, amb la qual cosa l'Índex de Preus de Consum es va situar en el 3,1% interanual (últims dotze mesos), una dècima menys que al tancament de 2004. Segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, la inflació subjacent (sense aliments frescs ni productes energètics) baixà un 1% sobre el mes anterior, amb la qual cosa la seva taxa anual retrocedí fins al 2,8%. Els carburants també han estat clau per a l'evolució de la inflació, ja que la seva taxa anual s'ha posat en el 8,3%, la meitat que fa quatre mesos. El Govern espera que l'IPC baixi fins al 2,5% o menys en el segon semestre, segons el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, qui augura tanmateix una pujada el febrer o el març per l'efecte de les gelades sobre les hortalisses.

La taxa subjacent, la que registren els elements menys volàtils de l'IPC, es va situar el gener una dècima per sota de desembre, després de cinc mesos sense variar, i du deu mesos per sota de l'índex general. Aquesta situació anticipa una estabilitat o fins i tot una reducció de preus en els pròxims mesos. L'IPC harmonitzat elaborat d'acord amb les normes de la Unió Europea reflectí el gener un descens mensual major que l'estatal, un 1%, però la taxa interanual és la mateixa, el 3,1%.

La desacceleració de la inflació el gener es degué principalment al descens de preus dels grups de vestit i calçat (-11,4%), lleure i cultura (-1,2%) i parament (-0,4%) a causa de les rebaixes, que enguany ha estat especialment fort a causa d'unes vendes molt inferiors al que s'esperava en la campanya d'hivern del sector tèxtil. En concret, els preus de les peces de vestir descendiren un 12,6%. Els viatges organitzats baixaren un 7,9%.

La major pujada mensual l'anotaren el mes passat altres béns i serveis (1,5%), a causa majoritàriament per la pujada de les assegurances (2,8%), habitual a començaments d'any. Els preus de l'alimentació i de les begudes no alcohòliques pujaren un 0,7%, destacant l'alça del peix fresc i congelat (4%), el pa (1,3%) i la pastisseria i pastes cuinades (1,0%). L'habitatge pujà un 0,5% el gener pels increments de les tarifes de l'energia elèctrica i la distribució d'aigua, mentre que els preus d'hotels, cafès i restaurants registraren una pujada del 0,4%.

El transport baixà un lleuger 0,1% respecte de desembre com a conseqüència del descens dels preus dels carburants (1,8%), que compensà la pujada dels serveis de manteniment i reparacions (1,1%) i l'augment de les tarifes de transport urbà (3,6%).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris