algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Solana defensa la regla d'unanimitat com a «garantia» contra directoris

Diu que un fracàs del sí portarà a una Europa de dues velocitats

L'alt representant de la UE per a la Política Exterior i Seguretat Comuna (PESC), Javier Solana, va rebutjar ahir una de les principals crítiques llançades contra la Constitució Europea, el que els estats membres tenguin dret de vet en les decisions de política exterior. Solana va replicar que l'exigència d'unanimitat és «una garantia» que en la UE «no hi haurà directoris».

Solana va argumentar que el Tractat «no podia anar més enllà» en matèria de PESC i que, de fet, «va molt lluny» en preveure fins i tot una «passarel·la» perquè puguin prendre's decisions per majoria qualificada. Tanmateix, va destacar que cap país voldria que es prenguessin per majoria qualificada decisions que atemptin contra els seus interessos nacionals, com pot ser Gibraltar en el cas d'Espanya, encara que va postil·lar: «No som primer ministre ni ho seré i no sé el que diran els Governs successius».

En tot cas, va assenyalar que encara que és possible vetar decisions en política exterior «ningú vol utilitzar el vet i fa molt temps que no s'usa». «La unanimitat no està per buscar solucions unànimes, sinó per forçar la negociació», va prosseguir, i impedeix «que es prenguin decisions de directori». «Nosaltres no volem directoris», va dir, al·ludint al risc que «països que són molt grans prenguin decisions sobre política exterior que no ens beneficiïn al conjunt dels ciutadans».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris