lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

Madrid perd un gratacel per un curtcircuit

El foc devorà l'edifici, que amenaça d'esfondrar-se

Un espectacular incendi que començà passades les 23.00 hores de dissabte arrasà l'edifici Windsor, de 106 metres d'altura, 31 plantes i ubicat en el complex Azca de Madrid, el centre de negocis de la capital. De moment es desconeixen les causes que provocaren el foc, encara que tot apunta a un curtcircuit produït a la planta 21 com l'origen de la catàstrofe. Tampoc no es descarta que a causa dels danys produïts es pugui esfondrar la torre, la vuitena més alta de Madrid, que fou dissenyada pels arquitectes Genaro Alas i Pedro Casariego, i que fou inaugurada el 1979. A les 23.20 hores de dissabte la central de Bombers de Madrid rebé una telefonada d'un empleat de seguretat que es trobava a la planta 25 de l'edifici alertant d'un incendi que s'originà quatre pisos més avall. La torre Windsor, situada al costat del Corte Inglés de Nuevos Ministerios i que portava més d'un any en procés de remodelació, aquesta composta d'oficines, en la seva gran majoria llogades per l'auditora Deloitte & Toc.

A partir de la mitjanit, la meitat superior de l'edifici començà a cremar amb virulència i s'arribaren a produir enfonsaments parcials de la façana. Davant de la impossibilitat de sufocar l'incendi, el foc anà avançant a poc a poc cap la part inferior de la torre durant tota la nit i reduint l'immoble a un esquelet de formigó. Un centenar de bombers de l'Ajuntament de Madrid tractà de sufocar l'incendi des del primer moment però, davant de la magnitud del foc i l'elevat del focus inicial, es decidí humitejar els edificis limítrofs, entre els quals es trobaven el Corte Inglés, i les torres del BBVA i de l'empresa d'assegurances Estrella, a fi que el foc no es propagàs a les veïnes.

Ja de dia, tot just s'observaven flames a l'interior de l'edifici, encara que la fumera continuava sent molt intensa. El foc ja havia descendit fins a les plantes inferiors de l'immoble i n'havia destruït la totalitat. Malgrat la magnitud de la catàstrofe, no s'ha registrat cap víctima mortal i tan sols tres bombers hagueren de ser hospitalitzats per inhalació de fums. Un d'ells continua ingressat.

Després de 17 hores d'incendi, el foc, que afectà el nucli de formigó i l'estructura perimetral metàl·lica, estava controlat.

El batle de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, anuncià ahir que almenys fins dimecres es prohibeix l'activitat dels comerços i de les oficines dels edificis limítrofs al Windsor, i que es mantindran els talls en les línies 6, 8 i 10 de Metro, així com restriccions de trànsit.

Els bombers i el departament de control de l'edificació de l'Ajuntament seran els encarregats de dissenyar un perímetre de seguretat en el qual estaran prohibides aquestes activitats i que inclourà, almenys, l'edifici del Corte Inglés i el d'Assegurances La Estrella.

El batle felicità els bombers, sanitaris i Forces i Cossos de Seguretat que han demostrat un «altíssim grau de professionalitat».

Per combatre «l'incendi en superfície més extens dels ocorreguts a Madrid», Gallardón explicà que en els moments de màxima intensitat es registrà la presència simultània de 180 bombers i 32 vehicles de l'Ajuntament i de 25 bombers i 8 vehicles de la Comunitat. Gallardón reiterà l'agraïment «sincer» a la Comunitat de Madrid i a l'Estat per la seva col·laboració «intensa i absolutament coordinada».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris