nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

ETA fa esclatar un cotxe bomba vora la fira Arco de Madrid i causa 42 ferits

L'acció no impedí que hores després el rei inauguràs la famosa mostra d'art

91324

L'edifici Bull fou el més afectat per l'explosió.

Nou atemptat amb cotxe bomba de l'organització terrorista ETA. Madrid ha tornat a ser l'objectiu de l'organització etarra, que col·locà un cotxe bomba carregat amb prop de 30 quilos d'explosius molt a prop de l'entrada del Recinte Firal Joan Carles I. L'explosió es produí hores abans que el monarca inauguràs Arco, la Fira d'Art Contemporani. Els serveis mèdics atengueren un total de 42 persones, tots ells ferits de caràcter lleu. Entre ells es troben tres agents de Policia que muntaven un cordó de seguretat a 40 metres del cotxe bomba. El vehicle fou robat en la nit del dimarts a Guadalajara i col·locat al lloc de l'atemptat poc abans de l'explosió, cosa que fa pensar que l'autoria correspon a un comando itinerant d'ETA.

A les 8.55 hores, un comunicant que digué parlar en nom d'ETA alertà amb una telefonada el diari Gara de la col·locació d'un cotxe bomba en els voltants del Palau de Congressos de Madrid, al recinte firal Joan Carles I. La deflagració es produí poc més de mitja hora després, entorn de les 8.33. La Policia calcula que el cotxe bomba fou col·locat entre les 7.00 i les 8.25. A la primera d'aquestes dues hores, un vigilant jurat veié el buit en el qual després es col·locà el cotxe bomba i a la segona un treballador deixà el seu en doble fila.

ETA escollí per a aquest el seu darrer atemptat el recinte firal Joan Carles I. El cotxe bomba estava aparcat a la Glorieta de Joan de Borbó (on es troba una estàtua del pare del rei), a amb prou feines 500 metres del Palau de Congressos, en el qual el rei d'Espanya i el president de Mèxic, Vicente Fox, tenien previst acudir hores més tard, a les 19.00 hores, per inaugurar la Fira Arco, que decidí mantenir el programa previst i obrir les seves portes. Alonso, en tot cas, assegurà que no hi havia res a tèmer respecte a la presència dels reis o de Fox, perquè la Policia assegura per complet el trasllat de les autoritats.

Els terroristes deixaren el vehicle al costat de l'edifici Steria, on es troba l'empresa Bull, el més afectat per l'explosió. Encara que la deflagració afectà fins i tot uns 20 metres d'alçària i se sentí en un radi de 500 metres l'estructura de l'edifici no quedà afectada, més enllà de la ruptura de vidres mobiliari. L'explosió també va destrossar sis cotxes més que es trobaven estacionats en els voltants i trencà els vidres de dotze més.

El cotxe que utilitzà ETA fou un Renault 19 carregat, tal com explicà el ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, amb entre 20 i 30 quilos d'explosius, segons les primeres estimacions. La Comissaria general d'Informació va determinar en poques hores que aquest cotxe fou robat al llarg de la nit del dimarts a Guadalajara, i traslladat de matinada a Madrid. El que es desconeix és quin lloc escolliren ls terroristes per carregar els explosius al vehicle.

Això fa pensar que l'autoria correspon a un comando itinerant, i no a una estructura estable d'ETA a la capital. Tanmateix, Alonso assegurà «que ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil descarten absolutament res en relació amb ETA i tenen «diverses» hipòtesis de treball. Segons els informes preliminars dels Tedax, la bomba tenia uns 30 quilos de cloratita, un talp d'explosius que els terroristes poden fabricar i que ja utilitzà el grup terrorista en els seus dos darrers atemptats.

La xifra de ferits atesos anà creixent al llarg del matí. Dels 19 dels que es va informar al principi, es va passar a un total de 42, segons explicà un portaveu d'Emergències Madrid. Tots els ferits foren de caràcter lleu, atemptats per ferides als timpans per l'explosió, amb talls provocats per vidres o amb crisi d'ansietat.

Tots foren atesos als dos hospitals de campanya que s'instal·laren al lloc dels fets, i 23 d'ells foren traslladats a diferents centres hospitalaris de la capital. A mitjan horabaixa, tots ells havien estat ja donats d'alta. El delegat del Govern a Madrid, Constantino Méndez, assegurà que tres dels ferits «més directament perjudicats» foren tres agents de Policia que muntaven un cordó de seguretat a uns 40 metres del lloc de l'explosió.

De fet, la resposta policíaca fou molt ràpida i tant les forces de seguretat com el Samur arribaren al lloc dels fets abans que es produís l'explosió. Aquesta ràpida actuació permeté desallotjar els edificis propers i enviar la gent lluny dels aparcaments.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris