muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
12°

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua diu que valencià i català és el mateix

Afirma que és un idioma compartit amb el Principat, Balears i Andorra

El ple de l'Acadèmia Valenciana de la Lengua (AVL) aprovà ahir per unanimitat un dictamen en el que es reconeix que la llengua que es parla a la Comunitat Valenciana «és també la que comparteixen les comunitats autònomes de Catalunya, les Illes Balears i el Principat d'Andorra».

Tots els acadèmics donaren suport al dictamen, a excepció de la presidenta, Ascensió Figueres, i de Ramon Arnau, que no acudiren al ple, i d'Alfons Vila, que sortí de la sala en el moment de la votació. El ple fou presidit pel vicepresident de l'AVL, Josep Palomero.

El text, que s'ha vist modificat respecte al que s'anava a aprovar en el ple del passat 22 de desembre, estableix que «les diferents llengües d'aquests territoris constitueixen una llengua, un mateix sistema lingüístic». Això no obstant, els acadèmics ressaltaren que els valencians «tenim un senya d'identitat i unes característiques culturals pròpies que percebem clarament diferenciades de les dels altres pobles que utilitzen la nostra llengua».

Malgrat l'aquesta doble terminologia, l'AVL considera que el terme més adequat per designar la llengua pròpia a la Comunitat Valenciana és la valencià, una denominació que «s'ha preservat legalment» per ser «una de la principal senya d'identitat del nostre poble» i que estima com «plenament vàlida».

El dictamen explica que a Espanya hi ha «dues denominacions igualment legals per designar aquesta llengua, valencià a la Comunitat Valenciana, i català a Catalunya i Balears», per la qual cosa insta els governs autonòmics i al central que «fora d'aquest àmbit lingüístic s'harmonitzi la dualitat onomàstica del nostre idioma». D'aquesta manera, «es podrà garantir la legítima presència del gentilici valencià fora de la Comunitat Valenciana i, conciliar la realitat filològica amb la sociològica».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris