algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Londres confirma per escrit que eSceptre se n'anirà el dia 9 de Gibraltar

Straw assegura que el submarí només té una avaria en el sistema de refrigeració

80108

Segons el Govern britànic, el submarí «Sceptre» partirà de Gibraltar dimecres que ve.

El Govern britànic s'ha compromès per escrit davant de l'espanyol que el submarí Sceptre abandonarà Gibraltar el pròxim dimecres dia 9, en la data ja anunciada i una vegada que es repari l'avaria «menor» que sofreix. Així ho anuncià el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Àngel Moratinos, que digué confiar en la paraula dels «amics britànics». Malgrat tot, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) continua investigant l'abast de l'avaria per disposar d'informació pròpia. El Centre va informar el Govern de l'arribada deSceptre dies abans que es produís.

Primer va ser el ministre britànic d'Assumptes Exteriors, Jack Straw, qui es comprometé públicament que l'Sceptre abandonàs Gibraltar el pròxim dia 9, i ara el Govern de Londres s'ha compromès per escrit que aquesta serà la data. «Tenim la paraula i el compromís per escrit. Quan hi ha una comunicació escrita entre socis i aliats, encara és major la confiança i la voluntat de resoldre l'incident dins d'un marc de diàleg, cooperació i reforçament de les relacions entre ambdós països», explicà Moratinos.

El ministre, amb aquesta confirmació per escrit del Govern britànic a la mà, assegurà que l'Sceptre sofreix una avaria menor que afecta només el sistema de refrigeració del motor diesel, fet pel qual no hi haurà problemes que deixi Gibraltar el pròxim dimecres. Al que encara no hi ha resposta de Londres és a la petició de l'Executiu espanyol que tècnics del nostre país puguin entrar al submarí, petició que continua vigent.

De moment, el Govern es manté tranquil davant d'aquesta situació. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va assegurar que «no hi ha cap» vestigi que existeixi un nivell de radioactivitat superior al normal per la presència d'aquest submarí. El mateix va dir el ministre de Defensa, José Bono, qui no volgué confirmar si el CNI està elaborant un informe sobre l'avaria del submarí, perquè seria «una descortesia» utilitzar aquesta informació davant de la premsa.

Segons fonts governamentals, aquests treballs sí que s'estan realitzant. L'objectiu és disposar d'informació pròpia, ja que Londres va informar primer que l'avaria estava relacionada amb el manteniment de l'Sceptre i després, quan ja era al Penyal, van comunicar que l'estada es prolongaria perquè l'avaria era major del que semblava. Intel·ligència també va informar el Govern dies abans de l'arribada del submarí a Gibraltar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris