muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Ibarretxe treballarà perquè Batasuna pugui ser present en les eleccions

Els abertzales li exigeixen que no convoqui els comicis fins que no es garanteixi la seva participació

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, es comprometé ahir en públic a treballar «activament» perquè Batasuna es pugui presentar a les eleccions autonòmiques basques. Aquest compromís arriba el mateix dia en què la formació abertzale il·legalitzada féu públic un requeriment al lehendakari perquè no convoqui les eleccions fins que no es pugui garantir la presència d'aquest partit en els comicis. Aquesta és l'anunciada iniciativa que presentà ahir el partit d'Arnaldo Otegi, que no ve acompanyada per una condemna de la violència. Però hi ha un seriós obstacle, que no és altre que la sentència del Tribunal Suprem contra Batasuna. De fet, el Consell general del Poder Judicial advertí que la il·legalització té caràcter definitiu.

«Batasuna ha d'estar en les pròximes eleccions. «No perquè sigui bo per a Batasuna, per al PSE, per al PNB, per a EA, o per a EB, sinó simplement perquè seria bo per a la normalització política d'aquest país», assegurà Ibarretxe. El lehendakari arribà a advertir que és «impensable» la normalització política del País Basc si Batasuna no és a les institucions. «El tripartit treballarà activament perquè Batasuna pugui participar en les eleccions», sentencià.

Ibarretxe ja havia demanat, quan anuncià que les eleccions seran el 17 d'abril, que volia que totes les formacions polítiques estiguessin en aquests comicis. Després de la reunió de la Mesa Nacional de Batasuna, la parlamentària Rakel Peña va anunciar les decisions adoptades. La primera, sol·licitar al lehendakari que no convoqui formalment les eleccions mentre no estigui garantida la presència de la formació abertzale. Ibarretxe, va dir, és «protagonista i responsable directe de la convocatòria electoral», que oficialment encara no s'ha produït.

I va respondre a les veus que des del Govern basc han deixat la responsabilitat a l'Executiu central que «la pilota no és només a la teulada del Govern espanyol, sinó que és a la teulada de tota la societat basca, de tots els agents polítics i socials bascs i també de totes les institucions i representants polítics d'aquest país».

La situació d'il·legalitat de Batasuna no canviarà abans de les eleccions, llevat que es donin unes condicions que no sembla que hagin de fer-se realitat. El portaveu del CGPJ, Enrique López, va assegurar que Batasuna no en tindria prou de condemnar la violència per poder presentar-se a les eleccions, ja que la il·legalització de la formació abertzale no es va fer sota aquesta condició, «sinó que es va realitzar amb caràcter definitiu». És a dir, que perquè l'esquerra abertzale es pugui presentar s'hauria de crear un nou partit sense representants de Batasuna.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris