algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

La Fiscalia adverteix que Batasuna no podrà participar en els comicis bascs

«No poden pretendre compatibilitzar les urnes amb les armes», afirmà Conde-Pumpido

69590

Arnaldo Otegi i Joseba Àlvarez, durant la concentració d'ahir de Batasuna pels presos d'ETA.

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, assegurà ahir que, d'acord amb la legalitat, amb la Llei de partits i amb la sentència del Tribunal Suprem a la mà, «Batasuna no pot participar en les eleccions autonòmiques» basques, sigui quin sigui el nom amb el qual s'hi presenti.

«Com a fiscal general de l'Estat, anuncii que impedirem mitjançant l'exercici de l'acció legal corresponent la participació de Batasuna en les eleccions autonòmiques basques si decideix presentar-s'hi, sigui amb el nom que sigui, com ja he reiterat en altres ocasions», manifestà.

«No han condemnat la violència i, per tant, no poden aspirar a compatibilitzar les urnes amb les armes. Els dos aspectes són absolutament incompatibles», afirmà el fiscal després de la clausura d'unes jornades sobre terrorisme islamista.

Va insistir que si s'inscriuen a les eleccions, «sigui amb el nom que sigui, no hi podran participar» i va puntualitzar que «si hi prenen part compareixen altres opcions diferents, Aralar per exemple, aleshores és diferent». No obstant això, va reiterar que «tot el que sigui Batasuna o qualsevol substitut encobert de Batasuna no pot intervenir en les eleccions».

En demanar-li si Batasuna es podria presentar, encara que els seus membres no n'estiguessin «contaminats», el fiscal general va contestar: «Ni amb aquest nom, ni amb cap altre nom sempre que siguin substituts o representants seus».

Conde-Pumpido va recordar que, fins ara, totes les accions que ha interposat la Fiscalia han prosperat i que s'«ha impedit que prenguessin part en els comicis municipals, en els europeus i en els generals», per la qual cosa va estimar que «també s'impedirà que vagin a les eleccions autonòmiques». «I amb això, desapareixeran del món polític», va sentenciar.

«Sempre que els qui vulguin ser candidats representin el grup polític que és Batasuna, HB, qualsevol que sigui el nom, en la mesura que representa el mateix grup polític, s'impedirà que actuïn, perquè la Llei estableix que no tan sols no pot presentar-se Batasuna, sinó tota formació que en sigui hereva o substituta», va afegir.

El fiscal general va advertir que es prendran les mesures oportunes «si van a les eleccions». «De moment, fins ara i sempre, en el mateix moment que s'han presentat, s'han fet els estudis de la representació que al·legaven i sempre s'ha obtingut la prohibició del Tribunal Suprem», va recordar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris