lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

PSOE i PP imposen la seva majoria en el Congrés i rebutgen el pla Ibarretxe

El lehendakari basc convocarà el referèndum en defensa de l'aposta sobiranista

92932

El lehendakari va defensar la seva proposta de reforma de l'Estatut de Gernika a Madrid.

El Congrés dels Diputats va posar punt i final al tràmit parlamentari del pla Ibarretxe. Amb l'esperada i aclaparadora majoria especialment conformada pels diputats de PSOE i PP, es va posar fi al camí a Madrid del projecte sobiranista. Entre els arguments dels partits minoritaris, els nacionalistes catalans apostaren per més autogovern. CiU va assegurar que se «necessita» un nivell més alt i ERC va assegurar que el procés cap a un nou model d'Estat no té marxa enrere. IU, per la seva part, creu que és necessari un procés de negociació al «diàleg de sords» perquè el projecte de reforma de l'Estatut, «que no està madur», pugui tornar al Congrés.

No hi va haver sorpreses en la votació, després de més de set hores i mitja de debat. El pla Ibarretxe ha conclòs el seu tràmit parlamentari gràcies a la majoria de PSOE i PP, que va comptar amb el suport de Coalición Canaria, dels tres diputats de IU (els dos d'ICV decidiren abstenir-se) i al diputat de la Chunta Aragonesista. A favor de la tramitació votaron, a més del PNB, EA i Nafarroa Bai, els tres representants del nacionalisme basc, CiU, ERC i el BNG. En total varen ser 313 vots en contra, 29 a favor i dues abstencions, dels 344 diputats que votaren.

El lehendakari va intepretar com una «portada» a la seva oferta de negociació, mentre que el cap del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va afirmar que aquesta votació ha d'obrir el temps «d'un acord històric i definitiu». Ibarretxe va assegurar que va acudir al Congrés «amb la mà estesa per obrir un procés negociador» i va demanar que no es desaprofiti aquesta «oportunitat històrica donant una portada» a la iniciativa del Parlament basc sense negociar-la.

No obstant això, va avançar que si el Congrés donava aqueixa «portada», ell continuaria endavant i traslladaria la paraula al poble basc «perquè es vegi el clam que és necessari cercar una sortida al problema basc». El lehendakari va subratllar que «hi ha un camí, una solució i un punt de trobada, el dret a decidir i l'obligació de pactar» com a «solució del conflicte basc» i va rebutjar que el president del Govern o el líder del PP puguin substituir la voluntat dels bascs.

A més, en el seu torn de rèplica es va referir a una frase prèvia de Zapatero en què va assenyalar que «si vivim junts, junts hem de decidir», precisant que «hem (bascs i espanyols) de poder decidir viure junts».

El lehendakari, que va ser acomiadat del congrés per un fort aplaudiment de les formacions nacionalistes, no va veure el resultat de la votació. D'altra banda, en sortir del Congrés, va convocar per sorpresa a darrera hora de la nit una reunió extraordinària del Consell de Govern basc per a avui.

Previsiblement, el Consell de Govern abordarà el rebuig del pla Ibarretxe en el Congrés dels Diputats. La reunió, que tindrà lloc a les 16.30 hores, en la seu de la Lehendakaria, també podria ser aprofitada per tractar sobre les especulacions que apunten un possible avançament de les eleccions basques.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris