nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Ibarretxe defensa avui en solitari el seu pla en el ple del Congrés

El Parlament basc acordà que el lehendakari argumenti el seu pla, que serà rebutjat

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, defensarà avui davant del ple del Congrés dels Diputats el projecte de nou Estatut Basc, conegut com pla Ibarretxe després de ser elegit ahir per a això pel ple del Parlament basc. El lehendakari es convertirà així en el primer president autonòmic que parla a la tribuna del ple del Congrés.

En la sessió d'ahir, el Parlament decidí primer que la delegació que acudirà al Congrés en el seu nom per defensar la proposta estigui composta només per una persona i, en una segona votació, va decidir que sigui el lehendakari. Els grups que donen suport al Govern basc, PNB, EA i EB, dugueren així endavant la seva idea que fos només un parlamentari el que avui defensi el pla davant del Congrés, mentre que el PP volia que fossin tres delegats, i el PSE-EE votà en blanc.

Una vegada acabades les votacions, la majoria dels portaveus parlamentaris es referiren a la sessió d'avui, en la qual es preveu un «no» al pla, i al futur després del ple de la Cambra Baixa. A més, els portaveus del PNB, EA i EB/IU, que presentaren recursos davant del Tribunal Constitucional en què demanava la suspensió cautelar del ple d'avui, reconegueren les seves poques esperances que l'Alt Tribunal es pronunciï abans de la sessió.

Així, el portaveu del PNB al Parlament basc, Joseba Egibar, augurà que amb la votació a la Cambra Baixa «no s'acaba res», perquè continuarà havent un «conflicte polític que s'ha de resoldre». El portaveu del PNB recalcà que el lehendakari traslladarà al Congrés la «veu d'un Parlament, tenint darrere ell la majoria absoluta política i de la immensa majoria del vot ciutadà».

El portaveu d'EA, Rafael Larreina, es pronuncià en semblants termes en apuntar que existeix una oportunitat de «resoldre un problema polític», perquè si no es «repetirà l'error del passat i l'escenari d'enfrontament» actual. Larreina advertí, com havia fet Egibar, que si el Congrés rebutja el pla Ibarretxe «que ningú pensi que s'ha resolt el problema», ja que es mantindrà el debat i el compromís de «consultar» a la societat en un referèndum.

Oskar Matute, d'Ezker Batua, el tercer soci del Govern basc, es limità a dir que el lehendakari defensarà la proposta amb «la altura i brillantor amb la que ho podia haver fet qualsevol altre parlamentari dels grups que sustenten l'Executiu».

Des de l'oposició al govern basc, el portaveu del PP, Leopoldo Barreda, assegurà que el previsible rebuig pel Congrés «obre un futur d'enteniment del conjunt de la societat basca, no plantejat només per a nacionalistes». Barreda criticà l'elecció del lehendakari com la persona que defensarà la proposta de reforma, perquè «no representa adequadament la voluntat del Parlament basc».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris