nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Ibarretxe diu que «res ni ningú» impedirà celebrar el referèndum

El lehendakari adverteix que no negociarà 'amb ETA posant bombes'

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, va assegurar que «res ni ningú» no impedirà que els bascs decideixin el seu futur. O el que és el mateix, va anunciar que demanarà autorització al Parlament basc per efectuar el referèndum que culmini el seu pla sempre que la Cambra aprovi el seu projecte, i encara que les Corts generals s'hi oposin. Ibarretxe va eludir parlar dels suports amb què compta, ara mateix insuficients. Necessita Sozialista Abertzaleak, formació a la qual va advertir que no hi negociarà mentre ETA no declari un alto el foc. A la banda li va dir que per a un final dialogat del conflicte ha de mostrar una «disposició inequívoca» per la pau.

«Volem decidir i res ni ningú no ens ho impedirà». «La sort d'Euskadi es juga i es decideix a Euskadi i no a Madrid». «Es necessita capacitat d'assumir que Euskadi no és una part subordinada de l'Estat espanyol». Aquestes i altres frases evidencien que el lehendakari no farà passes enrere, que manté el seu pla sobiranista i que està disposat que el seu debat finalitzi en votació i que, si és aprovat, es convoqui un referèndum només amb l'autorització del Parlament basc si les Corts generals «no s'avenen a un procés de negociació».

Ibarretxe, que va centrar el seu discurs en el ple de política general al seu pla, no va ser molt explícit en parlar dels suports amb els quals compta per treure'l endavant. A Sozialista Abertzaleak li va advertir que «no és possible la negociació política amb ETA posant bombes». Al PSE el va acusar de no tenir interès en el debat parlamentari per un interès electoralista.

I al PP, de cercar una estratègia conjunta amb els socialistes per desbancar el nacionalisme del Govern. A tots ells els va advertir que no hi haurà avanç electoral. Arran de l'exigència a Sozialista Abertzaleak, va insistir que el seu pla contribuirà «a tancar les portes de la violència». «ETA es troba davant de la seva darrera oportunitat», va assegurar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris