cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

Zapatero: «Amb Chirac i Schroeder la vella Europa està com nova»

Acorden afrontar de manera constructiva el repartiment d'ajuts de l'UE

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, considerà que els acords de la reunió realitzada ahir a Madrid per «tres fervents europeistes» com són ell mateix, Jacques Chirac i Gerhard Schroeder, demostren que «la vella Europa està com nova», replicant així, més d'un any després, l'expressió utilitzada pel secretari de Defensa nord-americà, Donald Rumsfeld, quan tractà França i Alemanya, principals opositors a la guerra a Iraq, de «vella Europa».

Zapatero realitzà aquesta consideració en la conferència de premsa que oferí al costat del president francès i el canceller alemany després de la reunió de treball que mantingué amb ells a la Moncloa i en la qual mostraren la seva coincidència en la importància de la ratificació de la Constitució Europea. En aquest context, Zapatero els convidà a participar en un acte de divulgació del text constitucional europeu.

A més, el president del Govern informà d'un acord entre els tres interlocutors per desenvolupar la posada en comú dels registres nacionals d'antecedents penals i destacà la coincidència de criteris respecte a Iraq i Afganistan.

A més els tres mandataris afrontara de manera constructiva les negociacions per al repartiment d'ajuts europeus a partir de 2007-2013, segons explicà Chirac al final de la reunió. Chirac va admetre que un dels escassos camps en què els tres països tenen visions diferents és el pressupost comunitari per a 2007-2013. Tanmateix, subratllà que no emprendran la negociació amb «arrogància», que «sempre desemboca en el fracàs», sinó de manera constructiva.

«Entenem els problemes i intentarem buscar la millor solució per arribar a un compromís el més satisfactori o el més acceptable possible per part de tots. Aquesta és la recepta intel·ligent», manifestà Chirac.

Els tres dirigents escenificaren a més la seva sintonia i expressaren la seva disposició de cooperar en l'àmbit militar i en la política exterior i de seguretat de la UE, reforçant el paper del futur ministre d'Exteriors, Javier Solana, així com als camps de Justícia i Interior. A més, negaren que aquest tipus de cimeres tripartides suposin excloure altres països de la UE, sinó que estan obertes a altres socis. De fet Zapatero mostrà la seva disponibilitat per celebrar més cites en aquest format.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris