nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
20°

El PSOE treu ferro a la crítica d'Ibarra del model d'Estat obert per Maragall

Va titllar de «ridícul i perillós» l'«espectacle» que donen alguns presidents autonòmics

62362

Rodríguez Ibarra (PSOE) va lliurar dimarts passat la Medalla d'Extremadura al batle de Madrid, Ruiz Gallardón (PP).

La caixa dels trons que va obrir el president de la Junta d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, sobre el model d'Estat i el debat territorial, roman oberta. Des del PSOE s'ha intentant treure ferro a aquest assumpte i s'ha assegurat que es defensa un model únic, sense discrepàncies. El seu president, Manuel Chaves, creu que és un tema en el qual no s'ha de dramatitzar, però alhora va instar Ibarra a què aclareixi si en parlar de flamenc i mamballetes es referia a Andalusia. Malestar també entre els socialistes catalans i no solament en el PSC, sinó també a la figura del ministre d'Indústria, José Montilla, qui va ratllar de «còmiques» les afirmacions del president extremeny.

Rodríguez Ibarra va assegurar, en la celebració del Dia d'Extremadura, que és «ridícul i perillós» l'«espectacle» que donen alguns presidents autonòmics, «que no reneguen d'espanyols i que fan el joc als que juguen amb els noms»; que «quan els poderosos criden a la seva gresca al quadre flamenc és perquè begui el just per cantar, fer mamballetes i fer gràcies al respectable»; i que «el debat nominal va començar malament» perquè «Espanya no és el que queda després que cada un hagi determinat el que vol». Aquestes paraules han obert una inoportuna polèmica al si del PSOE. Ibarra no va donar noms, però les seves al·lusions apuntaven directament al president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i al de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves.

El ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, tractà de calmar les aigües d'aquest debat. Va explicar que el Govern s'està limitant a canalitzar un debat, a garantir la unitat constitucional d'Espanya i a buscar un millor funcionament de l'Estat autonòmic. «S'ha de facilitar el diàleg institucional i no l'insult institucional», va explicar.

I al si del partit, qui va tractar de calmar els ànims va ser el portaveu parlamentari, Alfredo Pérez Rubalcaba. Creu que l'opinió d'Ibarra és «perfectament respectable» i que de les seves paraules, malgrat les «formes dures», no es pot entendre que hagi arremès contra ningú. Trinidad Jiménez, secretària de Relacions Internacionals, va recordar que Ibarra no va arribar a citar ningú.

En tot cas, un altre socialista habitualment díscol amb la postura oficial, l'alcalde de La Corunya, Francisco Vázquez, va donar suport a les paraules d'Ibarra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris