nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

L'INE revisa una dècima a l'alça el creixement del PIB, fins al 2'5%

Puja la demanda interna i baixa l'aportació del sector exterior

L'Institut Nacional d'Estadística -INE- ha revisat una dècima a l'alça l'índex de creixement de l'economia el 2003, des del 2'4 fins al 2'5%, informà ahir aquest organisme.

Aquesta xifra és resultat d'una composició diferent de la calculada en principi i, així, la demanda interna va créixer el 3'3 per cent (una dècima menys), mentre que el sector exterior tingué una aportació negativa menor, 0'8 punts (dues dècimes menys).

Així mateix, l'avanç de la demanda interna reflecteix la revisió a la baixa del consum, tant de les llars (d'1'8 a 1'7 punts) com de les administracions públiques (de 0'8 a 0'7 punts), que quedà compensada en part per la revisió a l'alça de la formació bruta de capital fix, de 0'7 a 0'8 punts.

En termes nominals, el PIB del 2003 també puja una dècima, del 6'6 al 6'7 per cent, amb la qual cosa se situà en 744.754 milions d'euros, mentre que la Renda Nacional Bruta redueix el seu creixement tres dècimes (del 6'9 al 6'6 per cent), fruit de la revisió a l'alça dels imposts nets i de les rendes de la propietat pagades a la resta del món.

En els seus nous càlculs, l'INE també ha revisat dues dècimes a l'alça el creixement de l'any 2000 (del 4'2 al 4'4 per cent) i del 2002 (del 2 al 2'2 per cent). Com a resultat d'aquests canvis en la sèrie, el creixement mitjà anual de l'economia espanyola durant els darrers quatre anys ha estat del 2'98 per cent, una dècima més que l'estimat fins ara.

Totes aquestes revisions, explicà l'INE, es deuen a la integració de noves fonts d'informació estadística a la Comptabilitat Estatal, com també a la substitució de dades provisionals o d'avanç per les definitives.

D'aquesta manera, l'índex de creixement del 2000 és ja definitiu, mentre que els del 2001 i 2002 són encara provisionals i el del 2003 correspon a l'avanç calculat per primera vegada en termes anuals.

Aquesta actualització de dades anuals s'incorporarà a les estimacions per al segon trimestre de la Comptabilitat Nacional Trimestral, que l'INE difondrà avui.

Per acabar, l'organisme estatal recordà que el maig del 2005 es donaran a conèixer els primers càlculs de la nova base 2000 de la Comptabilitat Estatal, que substituirà la del 1995. Entre les seves novetats principals hi figura la incorporació dels resultats del darrer cens de població, les noves estimacions d'ocupació de l'EPA i l'Enquesta Anual de Serveis.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris