nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

El 60% dels espanyols pensa que la Comissió de l'11-M no serà útil

El CIS dóna al PSOE un avantatge de set punts respecte del PP

El 72% dels espanyols considera que era necessari constituir una Comissió d'investigació sobre els atemptats de Madrid de l'11 de març, però gairebé el 60% pensa que no serà útil per aclarir allò succeït, segons es recull en el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de juliol.

En demanar als ciutadans si sabien que la Comissió d'investigació -en el moment de l'enquesta ja hi havien comparegut els primers funcionaris policíacs- havia començat les seves tasques, el 81'3% respon amb una afirmació. En canvi, el 18'5% admet que se'n va assabentar pel sondeig.

Dels que coneixien l'existència de la Comissió, el 54% assegura que n'està seguint els treballs amb molt o amb bastant d'interès, enfront d'un 45'5% que afirma el contrari.< Encara que el 34% opina que l'òrgan d'investigació esmentat contribuirà molt o bastant a aclarir allò succeït l'11 de març, el 58'2 per cent hi confia poc o gens.

Respecte de la intenció de vot, el CIS atorga al PSOE 7'2 punts d'avantatge sobre el PP. En concret, si avui tinguessin lloc unes eleccions generals, els socialistes hi obtendrien el 44 per cent dels sufragis i incrementarien amb 1'41 punts els seus resultats de les generals del març passat, en les quals aconseguiren el 42'59% dels vots. Per la seva banda, la formació conservadora n'aconseguiria el 36'8%, gairebé un punt menys que el 14-M, una jornada en la qual va tenir el 37'71% de suport de l'electorat.

Tant el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, com el secretari general del PP, Mariano Rajoy, empitjoren les seves notes en la valoració dels ciutadans, si bé Zapatero aprova amb un 5'92 i Rajoy suspèn amb un 4'28. Quant als problemes principals dels espanyols, l'atur es manté com el més angoixós, seguit del terrorisme i de la inseguretat ciutadana.

El 61% dels entrevistats esmenta la desocupació com a primer maldecap a Espanya, un percentatge lleugerament inferior al del mes anterior (63 per cent). El terrorisme n'ocupa el segon lloc amb el 47'2 per cent de respostes espontànies, enfront del 48'3 per cent registrat en el baròmetre de juny.

En tercera posició hi apareix, amb un 20 per cent, la inseguretat ciutadana (19'2% el juny), desplaçant al quart lloc l'habitatge, que en aquesta ocasió té un índex del 19'7%, un punt i mig menys que en l'estudi corresponent el mes anterior. La immigració repeteix com a cinquena preocupació, amb el 17%, seguida dels problemes econòmics, que són esmentats pel 13% dels enquestats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris