muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Malestar a Madrid per la visita del titular de Defensa britànic a Gibraltar

Dissabte comencen els actes de commemoració de la conquesta anglesa al Penyal

<

Ni el Ministeri britànic de Defensa ni el d'Exteriors volgueren confirmar ahir que el titular de Defensa, Geoff Hoon, assisteixi dimecres vinent a les celebracions militars que commemoren la presa del Penyal fa 300 anys.

Portaveus d'ambdós ministeris declinaren comentar els plans del ministre, mentre que l'Oficina del Govern de Gibraltar a Londres negà haver rebut «confirmació oficial» d'aquesta visita, que ahir avançaren la premsa espanyola i la del Penyal.

Segons aquestes informacions, Hoon es desplaçarà a Gibraltar per assistir als actes del tercer aniversari de la conquesta anglesa d'aquesta plaça, que comencen dissabte amb l'entrada a la base naval de tres vaixells de l'Armada britànica: la fragata HMS Grafton i dos auxiliars, RFA Sir Tristam i RFA Fort Austin.

Si bé la notícia no s'ha confirmat des del Regne Unit, les reaccions de l'Executiu espanyol no s'han fet esperar. La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, qualificà ahir d'inoportuna la visita a Gibraltar de Hoon i assegurà que el Ministeri d'Afers Estrangers actuarà tot d'una per la via diplomàtica a fi d'aconseguir-ne les explicacions oportunes.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, De la Vega no es va estendre gaire en la valoració de la pròxima visita del seu homòleg anglès a Gibraltar, però sí que va ser contundent. «Les relacions entre el Regne Unit i Espanya són de països aliats i amics. La visita no la qualificam d'adequada, fins i tot diria que més aviat inoportuna i el departament d'Afers Estrangers emprendrà ben aviat les accions oportunes per via diplomàtica», assegurà.

El viatge de Hoon també motivà les queixes del president de la Mancomunitat de Municipis del Camp de Gibraltar, Juan Montedeoca, el qual assegurà que es tracta d'una decisió innecessària. «Són coses que no són oportunes -explicà-, ja que suposa reafirmar-se en determinades qüestions, en lloc d'encetar el debat a través del diàleg».

Si es confirmàs, la visita del ministre es produiria després que la princesa Anna d'Anglaterra hi anàs el mes passat per participar en el programa de celebracions. Era el primer viatge oficial a Gibraltar d'un membre de la família reial britànica.

Després, la controvèrsia entre els dos governs arribà per l'escala a Gibraltar del submarí nuclear britànic Tireless. El navili era un vell conegut dels espanyols, ja que l'any 2000 passà gairebé dotze mesos allà mateix, on fou sotmès a importants tasques de reparació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris