muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:

Ibarretxe mostra la seva disposició a col·laborar en un projecte d'Estat

El lehendakari condiciona aquesta participació al desig dels bascos

Tres hores de reunió entre el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el lehendakari, Juan José Ibarretxe, reobriren ahir el diàleg institucional entre ambdós executius. Amb prou feines arribaren a acords, més enllà de no imposar de forma unilateral cap mesura, i les diferències segueixen sobre la taula, ja que Ibarretxe no retirà el seu pla, petició que no arribà a fer el president del Govern.

En tot cas, el lehendakari sí que assegurà al palau de La Moncloa que està disposat a participar en un projecte d'Estat, sempre que sigui aquest el desig dels ciutadans bascos.

No imposició
El principal acord que sortí de l'encontre entre Zapatero i Ibarretxe, i així ho asseguraren tant el lehendakari com el ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, fou la no imposició de mesures unilaterals.

Això, per part del lehendakari, comporta també un compromís d'afegir-se al projecte de reforma de l'Estat que pretén treure endavant el Govern central. «Estam disposats a participar en un projecte d'Estat si així ho decidim. Estic convençut que, si no es respecta la voluntat de la societat basca serà molt difícil trobar solucions», explicà Ibarretxe. Per a Sevilla, «la voluntat d'acord per compartir un projecte comú s'ha manifestat amb total rotunditat».

Per al lehendakari, no és viable que l'Estat apliqui el principi d'unitat de manera unilateral, com tampoc ho és que la societat basca imposi les seves decisions. «Vivim en el segle de la lliure adhesió, no el de la imposició», explicà. «Els dos principis en els quals més s'ha insistit, i que formen part de la mateixa idea, són la no unilateralitat i la no imposició», afegí per la seva banda Sevilla, qui qualificà la reunió d'«àmpliament fructífera».

El pla Ibarretxe segueix, en tot cas, a sobre de la taula. Rodríguez Zapatero no demanà la seva retirada, encara que la seva postura, va dir el ministre d'Administracions Públiques, «és ben coneguda». Sevilla recordà que el pla Ibarretxe no genera el consens social i polític necessari per poder abordar aquesta reforma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris