algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El Govern celebrarà el referèndum de la Constitució Europea al febrer

L'Executiu estudia sufragar les despeses de les campanyes dels partits

El Govern projecta convocar el referèndum sobre la Constitució Europea per al pròxim febrer, possiblement a finals de mes, després d'obtenir el suport dels grups parlamentaris sobre la conveniència d'aquesta data i el contingut de la pregunta que se sotmetrà a consulta.

L'Executiu estudia a més amb els grups representats al Congrés una reforma de la llei de finançament de partits perquè l'Estat pugui sufragar les despeses que afrontin les diferents forces polítiques en el desenvolupament de les seves respectives campanyes per al referèndum.

Pel que fa al contingut concret de la pregunta, el Govern ha pactat amb els grups parlamentaris un text senzill, que en principi és el següent: «aprova vostè el Tractat pel qual s'institueix una Constitució per a la UE?».

El ministre d'afers estrangers, Miguel Àngel Moratinos, tancà la seva primera ronda de consultes amb les forces parlamentàries sobre aquest assumpte durant la gira que ha realitzat aquesta setmana per Nova York, Brasília i Bogotà, de la qual va tornà ahir i on convidà a representants de tots els grups a la Comissió d'Exteriors del Congrés, així com als presidents de dues comissions del Senat.

Ja a Madrid, Moratinos es reunirà formalment en els pròxims dies amb els membres de la Comissió Mixta Congrés-Senat per a la UE, amb qui debatrà els diferents aspectes que envolten la convocatòria del referèndum. Entre ells destaca la necessitat de reformar la llei de finançament de partits per autoritzar que les campanyes de les diferents forces polítiques rebin finançament estatal, una possibilitat que fins ara no existeix i de la qual no es va poder fer ús en el referèndum sobre l'OTAN.

Sobre la data de la consulta, fonts parlamentàries explicaren que el Govern es plantejava en principi diumenge 28 de novembre, però els tràmits que exigeix la prevista reforma legal i la proximitat del debat parlamentari previ sobre els Pressuposts generals de l'Estat aconsellaren ajornar la convocatòria i cercar el dia adequat dins el febrer del 2005.

Per altra banda, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, proposarà a la seva coalició l'impuls d'una iniciativa legislativa per afegir al referèndum sobre la Constitució Europea a Catalunya, una consulta als electors sobre la posible inclusió del català com a llengua oficial de la UE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris