algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La medalla americana d'Aznar costà als espanyols 2 milions de dòlars

Contractà un despatx d'advocats per promoure la seva imatge i recollir firmes

94124

La intervenció d'Aznar davant del Congrés nord-americà, el febrer d'enguany, fou la primera d'un president espanyol.

José María Aznar pagà diners públics per aconseguir la medalla d'or del Congrés d'Estats Units. Segons informà ahir la Cadena Ser, l'expresident del Govern lliurà dos milions de dòlars, 275 milions de les antigues pessetes, a una coneguda empresa d'advocats de Washington per promoure la seva imatge i aconseguir les firmes necessàries per rebre aquesta distinció del Congrés.

L'exministra d'Afers Exteriors, Ana Palacio, confirmà ahir horabaixa l'existència d'un contracte de l'Administració espanyola i el lobby Piper Rudnick, tot i què matisà que se signà després que els congressistes proposassin Aznar per rebre la medalla d'or del Congrés dels EUA. Després d'especificar que el despatx sí que «col·laborà» amb les gestions que ja estava realitzant l'Ambaixada espanyola per «donar suport» a la concessió del guardó, afegí que el PSOE ha mantingut la relació amb els advocats després de la seva arribada al poder.

El Ministeri d'Exteriors hauria pagat els diners mitjançant un curs extraordinari que garantia la confidencialitat, a través de la Secretaria d'Estat per a Assumptes Exteriors. Ara el Ministeri està cercant als seus arxius si hi ha algun document en el qual consti el presumpte contracte amb l'empresa d'advocats.

La relació establerta amb el bufet tenia com a objectiu «assistir el Govern d'Espanya en diplomàcia pública i comunicació estratègica» i reforçar les relacions amb la Casa Blanca. El contracte establia un pagament inicial de 700.000 dòlars, corresponents als set primers mesos, i mensualitats de 100.000 en els mesos posteriors. El pagament inicial es féu a través de l'Ambaixada d'Espanya a Washington.

Javier Rupérez, exambaixador, fou qui actuà com a representant del Govern per a la firma d'un contracte que no tenia cap clàusula per al cas que el PP perdés les eleccions generals. Aquest lobby s'hauria encarregat primer de demanar suports perquè congressistes i senadors donassin la seva firma per a la concessió de la medalla a Aznar. El bufet d'advocats fins i tot redactà una carta per als congressistes en nom de Rupérez «per descriure els èxits del president Aznar durant els seus vuit anys de Presidència».

Els advocats també contactaren amb els despatxos dels membres del Congrés per «pregar assistència», encara que sense molt èxit com es comprovà llavors, a la sessió en la qual Aznar es dirigí a la Cambra, el 4 de febrer. Amb prou feines cinc dies abans, els advocats intensificaren la seva campanya amb la tramesa d'unes 40 cartes i diverses trucades a congressistes.

El Congrés nord-americà començà a valorar la concessió de la medalla el maig de 2003, encara que la recollida del guardó es retardà al febrer del 2004. El motiu de la concessió fou pel suport «incondicional» d'Aznar a la lluita contra el terrorisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris