nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Dezcallar assegura que el CNI no tingué dades oficials sobre els atacs fins dia 16

El cap dels serveis d'Intel·ligència s'assabentà de la troballa de la furgoneta per la premsa

El Centre Nacional d'Intel·ligència no col·laborà en els primers passos de la investigació dels atemptats de l'11-M, encara que el seu desig era el de «contribuir-hi més». Així ho explicà Jorge Dezcallar, exdirector del CNI, a la comissió d'investigació, on deixà clar que el Centre no obtingué informació oficial fins al dia 16 de març. Sense aquestes dades oficials, Dezcallar assegurà que pensà que ETA estava darrere dels atemptats fins al dissabte 13 a l'horabaixa, quan es localitzà el vídeo que reivindicava l'11-M en nom d'un grup terrorista de tall islàmic.

Dezcallar, que afirmà que tengué notícies de la troballa de la furgoneta d'Alcalà d'Henares a través de la premsa, digué que José María Aznar rebé la majoria de les notes del CNI, documents que han de ser destruïts, però també afegí que a José Luis Rodríguez Zapatero, com a cap de l'oposició, se li donava informació «regularment».

Dezcallar justificà l'absència del CNI a la investigació operativa, perquè la tasca de cercar terroristes o pistes per detenir-los correspon a les forces policíaques. «Això han de fer-ho d'altres i nosaltres treballam quan ens arriben aquestes dades», digué. Encara que considerà que «el més lògic» és que aquestes dades arribin, assegurà que això no sempre passa. I això és el que succeí amb els atemptats de l'11-M. Les dades no arriben formalment al CNI fins que es produeix una reunió el dia 16. Abans d'això, Dezcallar sí parlà amb el llavors secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Astarloa, i d'aquesta conversa extregué la conclusió que hi havia moltes «pressions» i «dificultats» per convocar el Centre a una reunió formal. Dezcallar digué que és necessari millorar la coordinació entre el CNI i les Forces de Seguretat perquè no es reprodueixin situacions com la de l'11-M.

Com exemple, relatà les dades que esbrinà sobre la furgoneta d'Alcalá de Henares, de la qual no sabé res en el moment de la seva troballa i només quan Àngel Acebes, com ministre de l'Interior, n'informà en roda de premsa. Per això, només pogué comprovar que les matrícules no estaven doblades en veure les imatges per televisió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris