nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

En llibertat sota fiança de 3.000 euros el pres ceutí de Guantánamo

Garzón aludeix la «detenció arbitrària» que patí Hamed Abderrahman

El jutge Baltasar Garzón deixà ahir en llibertat sota fiança de 3.000 euros el ceutí Hamed Abderrahman Ahmed, «Hmido», extradit a Espanya el passat febrer des de Guantánamo (Cuba), en tenir en compte, a l'hora de computar el temps de presó preventiva, els dos anys que romangué detingut a la base militar dels Estats Units, privat «de tot de dret processal». Hmido sortí de la presó d'Alcalá Meco l'horabaixa d'ahir.

El magistrat de l'Audiència Nacional adopta aquesta decisió en un acte en el qual estima el recurs de reforma interposat per la defensa d'Ahmed en contra del seu ingrés en presó preventiva, el passat 14 de febrer, després de demanar «els informes oportuns» sobre el seu estat personal d'Institucions Penitenciàries, els seus advocats i del metge forense adscrit al jutjat.

El propi Garzón recorda que a l'acte en el qual decretà el seu ingrés en presó «se feia constar que el temps de privació de llibertat per decisió de les autoritats pakistaneses (després de ser detingut a Afganistan) i nord-americanes, no era computable a efectes de determinar el termini de presó provisional».

Tanmateix, el jutge entén ara que, encara que aquest extrem es manté, «no pot prescindir-se d'ell i de les circumstàncies en les quals es produí la detenció prèvia, a l'emparament d'una violació sistemàtica dels drets fonamentals dels detinguts, mantenint-los allunyats de qualsevol possibilitat de defensa». Per això considera que «la detenció (per part de les autoritats dels Estats Units) no ho ha estat en la forma en la qual menys perjudicàs el detingut, ja que se'l privà de tot de dret processal» i que «el temps de la detenció ha sobrepassat» sense que s'«hagi emprat aquest temps per a l'esbrinament dels fets» o per incoar cap procediment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris