nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Els confidents no alertaren de la venda dels explosius dels atemptats de Madrid

Informes de la Policia i la Guàrdia Civil asseguren que no hi havia proves suficients

Un dia després que el Govern hagi adoptat mesures per controlar el maneig d'explosius i de la polèmica per la publicitació o no de les declaracions dels confidents, els informes de Policia i Guàrdia Civil redactats pels membres d'ambdós cossos, que utilitzaven com a confidents l'exminer José Emilio Suárez Trashorras i Rafà Zouheir, respectivament, afirmen que cap d'aquests agents no tenia informacions que apuntassin amb una mínima fiabilitat cap a una trama de tràfic d'explosius o de terrorisme islàmic.

Sobre el suposat tràfic d'explosius, un dels informes, encarregat pel secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, explica que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, a la qual pertanyen els dos agents que mantenien contactes amb Zouheir, relata com el citat confident els va parlar d'una persona a Astúries que cercava compradors d'explosius, però que després d'intentar seguir aquesta pista sense resultat i posar-ho en coneixement «verbal» de la Fiscalia d'Avilès, aquesta decidí no obrir un procediment penal davant l'absència d'indicis.

L'UCO assegura haver desplegat «un vast i extens operatiu policíac» després de la informació subministrada per Zouheir, però afegeix que les investigacions no oferiren «cap dada o fet objectiu que pogués corroborar la versemblança de les seves manifestacions, ni cap altre que tingués entitat suficient per poder instruir diligències policíaques de transcendència penal». L'operatiu inclogué seguiments, vigilàncies i reconeixements de llocs de l'entorn de diverses persones.

Tot això es va fer saber a la Fiscalia «a fi de poder instruir diligències policíaques de transcendència penal», però la negativa d'aquesta, a causa de la falta d'indicis, impedí emprar mesures «restrictives de Drets Fonamentals» durant la investigació, com la intervenció de telèfons o l'escorcoll de domicilis, que haurien permès avançar en la investigació, segons denuncia l'informe de la Benemèrita. Tot i així, la Guàrdia Civil assegura que continuà «infructuosament» amb l'operatiu fins a març del 2003, quan ja no es registrava cap avanç i Zouheir no oferia més precisions. Fins i tot en les trobades amb els agents de l'UCO, Zouheir arribà a dir que «segurament no era res (sic)».

Quant a l'informe de la Policia, el cap d'Estupefaents de la comissaria d'Avilès, Manuel Rodríguez, assegura en el seu escrit que durant el temps que va durar la seva relació amb Suárez Trashorras «totes les converses van versar únicament i exclusivament sobre persones i assumptes relacionats amb el món de la droga».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris