algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
21°

El «Tireless» atraca a Gibraltar malgrat l'oposició de les autoritats espanyoles

El Govern confia en la brevetat d'aquesta visita que rebutgen PSOE, PP, IU i PA

76198

El submarí nuclear atracà ahir a Gibraltar

El Govern assegurà ahir que tractarà que la visita del submarí britànic Tireless, que ahir matí atracà a Gibraltar, sigui «el més breu possible», una estada que ha merescut el «rebuig contundent» del president del PSOE i de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves.

La presència del submarí al Penyal també motivà les crítiques del PP, que acusa Chaves de mantenir-se «mut» davant d'aquesta situació, i d'IU, que reclama al president andalús que tengui «més fermesa i més rigor» que el 2000, perquè, llavors, el submarí estigué el temps que volgué el Govern britànic.

El submarí de propulsió nuclear HMS Tireless de l'Armada Reial britànica arribà a les 7.45 GMT d'ahir a les aigües d'Algesires per atracar posteriorment a la base naval de Gibraltar. En la seva anterior visita, el 2000, romangué en reparació gairebé un any, el que obligà a adoptar fortes mesures de seguretat per part de la Policia civil i militar, que reberen el suport d'embarcacions de l'Armada.

Davant d'aquesta situació, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, afirmà que l'Executiu està avaluant la «incidència» que pugui tenir aquesta escala i recordà que el Govern intentà evitar-la mitjançant diversos contactes del ministre d'Afers Estrangers, Miguel Àngel Moratinos, amb el seu homòleg del Regne Unit i l'ambaixador britànic a Espanya.

Malgrat això, el Gabinet de Tony Blair confirmà l'escala deTireless i garantí que seria «curta i segura», davant del que la secretària de Relacions Internacionals del PSOE, Trinidad Jiménez, digué que «qualsevol presència oficial del Govern britànic, provoca un malestar a les autoritats espanyoles».

El «rebuig contundent» expressat per Chaves a la presència del submarí li serví també per recordar al PP que la seva «posició és la mateixa» que l'any 2000 i que «la que no és la mateixa és la del PP, que m'exigeixen ara una cosa que ja he fet i llavors em reprotxava».

Aquestes paraules originaren les crítiques del PP perquè, segons el seu president a Andalusia, Javier Arenas, davant d'un Govern central del PSOE es «manté mut». El Gabinet del president andalús no pot «potenciar» la confrontació durant vuit anys i «passar en vint-i-quatre hores» a la total submissió política davant del nou Govern socialista.

El president del PPC, Josep Piqué, considerà també que la presència del submarí al Penyal posa en relleu l'habitual demagògia del PSOE i comentà, en to irònic, que «estic segur que Chaves està preparant una manifestació» per exigir al Govern del PSOE una resposta a aquest incident.

Les crítiques del president de la Junta d'Extremadura, Rodríguez Ibarra, a la visita deTireless motivaren que es dirigís al primer ministre britànic, Tony Blair, per dir-li: «No intentis guanyar les eleccions a costa dels interessos espanyols», ja que, «cada vegada que Blair sofreix dificultats electorals, estira de temes patriòtics i ens envia una princesa o un submarí a Gibraltar».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris