algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Díaz-Pintado culpa el cap de Seguretat Ciutadana del «trist error» del Titadyne

L'exsubdirector de la Policia comunicà el 13-M a Interior els possibles arrests de «marroquins»

87256

Rivero, president de la comissió, amb el vocal del PP Del Burgo, que protagonitzà una polèmica.

L'exsubdirector general operatiu de la Policia Pedro Díaz-Pintado confirmà ahir que el comissari general de seguretat ciutadana, Santiago Cuadro, li telefonà a darrera hora del matí del dia 11 de març per dir-li que l'explosiu utilitzat en els atemptats de Madrid era «Titadyne amb cordó detonant», substància utilitzada habitualment per ETA des que en robà certa quantitat a França. Segons digué, fou la «prova» que dugué al diagnòstic d'atribuir a ETA l'atemptat.

Dissabte al matí Díaz Pintado és informat de forma reservada que ja estava sol·licitada una autorització judicial per procedir a detencions, inclòs «algun marroquí», decantant la balança cap a la línia islàmica. Aquesta informació es traslladà al secretari d'Estat de Seguretat, malgrat la qual, i segons recordà José Antonio Labordeta (CHA), Acebes comparegué a les dues de l'horabaixa mantenint vives les dues hipòtesis.

En la seva declaració davant de la comissió d'investigació de l'11-M al Congrés dels Diputats, Díaz Pintado digué que a la primera reunió dels comandaments policials amb el secretari d'Estat de Seguretat, llavors Ignacio Astarloa (avui portaveu de Justícia del PP), es posaren sobre la taula els dubtes i reflexions sobre l'autoria de l'atemptat, amb ETA com a primera opció donats els precedents.

En aquesta reunió, Pintado telefonà a Santiago Cuadrado, comissari general de Seguretat Ciutadana perquè li explicàs el que sabés perquè, segons la cadena de comandament, d'ell depenien els TEDAX. Al seu parer, aquesta trucada «molestà» Cuadrado, que li respongué «amb acritud» que no tengués «tanta pressa, que pot conduir a errors».

«Entre el que es té entre mans» en aquells moments, Díaz Pintado esmentà el nombre d'artefactes que s'havien col·locat (12, ja que la número 13 no es va descobrir fins al dia següent), que es corresponia amb ETA perquè aquest era el nombre d'artefactes que un dels etarres detinguts amb la furgoneta amb 536 quilos d'explosius declarà que tenien previst col·locar.

A més, explicà que la comissió dels atemptats en trens també els conduí a ETA pels seus antecedents, com l'intent d'atemptat a l'estació de Chamartín per Nadal, ja que si hagués estàs al metro o amb avions, la conclusió hauria estat una altra. I quan algun expert mostrava la seva estranyesa pel fet que no hi hagués hagut cap avís dels atemptats, algú recordava com l'etarra Belén González Peñalba havia dit que per negociar una treva s'havien de posar 100 morts a sobre de la taula.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris