bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Bono anuncia que cap responsable dels «errors» del Yak serà a l'Exèrcit

Assenyala que s'ignoraren i s'ocultaren les queixes sobre la seguretat

El ministre de Defensa, José Bono, denuncià ahir «errors» i «negligències» en l'accident del Yak-42 i anuncià que proposarà al Consell de Ministres que «cap» militar implicat en les responsabilitats de la tragèdia segueixi en actiu a les Forces Armades.

El titular de Defensa exposà, a petició pròpia durant més d'una hora davant de la Comissió corresponent del Congrés, les causes de l'accident, el pla de vol, les característiques de l'avió sinistrat, les queixes rebudes sobre avions soviètics, la identificació dels cadàvers i les mesures que posarà en marxa el departament que dirigeix.

Bono assenyalà que s'ignoraren reiteradament, i posteriorment s'ocultaren, les queixes rebudes sobre la seguretat dels avions i que no es realitzaren inspeccions tècniques de l'aeronau, que tengué un programa de vol erroni i en què el registre de veu de la cabina no funcionava.

En l'accident del Yakovlev-42, ocorregut el 26 de maig de 2003 a Turquia i que causà la mort a 62 militars espanyols, faltà diligència i respecte a la veritat i sobraren certeses, afirmà el ministre. Després d'assegurar que el Ministeri de Defensa farà de forma immediata les proves d'ADN per identificar els 23 cadàvers que encara no ho estan, Bono anuncià així mateix que portarà al Consell de Ministres un projecte de llei sobre indemnitzacions per al personal en missions a l'exterior.

Quant a la identificació dels cadàvers, aclarí que les autoritats turques no deixaren en un primer moment que participassin els equips espanyols i lliuraren bosses amb restes de 30 cossos sense identificar. Afirmà que totes les proves d'ADN lliurades per Turquia són correctes i que les altres 22 incorrectes les feren els equips espanyols.

En la identificació de cadàvers i el trasllat hi hagué «presses» i l'expedició de certificats de defunció es realitzà sense que les defuncions estiguessin inscrites en el registre consular.

«Avui no sabem amb absoluta certesa tot el que ocorregué» i «les proves d'ADN, a dia d'avui, confirmen que l'accident no podia quedar tancat en fals», afirmà Bono. Explicà que actuarà amb «fermesa» i «sense titubeigs», «sense partidisme» i amb el desig de resoldre l'assumpte amb «absoluta transparència i rapidesa».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris