muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El cap d'investigació comunicà dia 12 a Interior dubtes sobre l'autoria d'ETA

Una telefonada oficial l'11-M que parlava de Titadyne desvià la investigació al grup basc

100534

El president de la comissió, Rivero, amb el vicepresident, Martínez Sanjuán i el secretari, Gil Lázaro.

El cap de la investigació policíaca, Jesús de la Morena, explicà ahir a la comissió que investiga els atemptats de l'11-M que l'horabaixa de dia 12 ja comunicà a la cúpula d'Interior, durant una reunió a la qual assistí Acebes, que hi «havia certs indicis» que s'apartaven de l'autoria d'ETA i que s'«havia de contemplar la via integrista».

De la Morena, llavors comissari general d'Informació i el testimoni del qual és considerat clau, assenyalà que el fet «determinant» pel que s'atribuïren a ETA els atemptats el mateix matí de l'11-M fou que el llavors subdirector general operatiu de la Policia, Pedro Díaz Pintado, (que compareix avui), fou informat a les 12.00 hores que l'explosiu usat era Titadyne.

Segons explicà, el subdirector rebé una telefonada en presència d'entre vuit i deu responsables policíacs i comandaments d'Interior en la qual se li informà que havien estat perpetrats amb dinamita d'aquella marca. Tanmateix, De la Morena afirmà desconèixer qui era l'autor de la telefonada, però que suposa que es tractava del que en aquell moment era el màxim responsable de la Comissaria general de Seguretat Ciutadana, Santiago Cuadro, que en depenien els Tedax.

Aquestes dades es contradiuen amb la declaració ahir al matí del màxim responsable dels Tedax, Juan Jesús Sánchez Manzano, qui explicà que el seu cos sabé a les 14.00 hores del 11-M que l'explosiu utilitzat pels terroristes era dinamita, però en cap moment digueren que era del tipus Titadyne -la marca usada per ETA des de l'any 2000-. Trigaren 12 hores més a constatar, cap les 18.00 hores, que era Goma 2 Eco. Malgrat el fet que aquesta dada reveladora, Acebes assenyalà el dia de la matança en la seva compareixença de les 20.00 hores que era dinamita, però que no podia especificar la marca.

També declarà Faustino Àlvarez Sola, cap de la Unitat Central Especial de la Guàrdia Civil especialitzada en terrorisme internacional (UCE-2), que relatà que l'11-M, la unitat de l'Institut Armat dedicada a la lluita contra ETA (UCE-1) li comunicà que era Titadyne, pel que es relegà la pista islàmica, hipòtesi que sí contemplà en els primers moments. Tanmateix, no ha pogut precisar qui donà aquesta dada a l'UCE-1, llevat que fou «per un telèfon oficial». També, relatà que ell no tingué coneixement de la marca de la dinamita fins al matí del 13-M, malgrat que més de 24 hores abans la policia ja havia comprovat que era Goma 2 Eco.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris