algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Congrés fa costat a la tramesa de tropes a l'Afganistan i Haití

Zapatero anuncia una reforma legal perquè sigui ratificat pel Parlament

El ple del Congrés aprovà ahir sengles resolucions de suport a la pròrroga i ampliació de la presència de tropes espanyoles a Afganistan, com també a la contribució espanyola a la missió d'estabilització de l'ONU a Haití, en els termes aprovats divendres passat pel Consell de Ministres.

PSOE, CiU, ERC, PNB i CC consensuaren dos texts -un de relatiu a Afganistan i un altre a Haití- que reberen el suport de totes les forces polítiques, llevat de BNG, EA i Na-Bai, mentre que IU-ICV féu costat a la resolució relativa a Haití i votaren en contra de la d'Afganistan.

La resolució sobre Afganistan dóna suport a l'augment de tropes espanyoles a la força internacional ISAF en els termes de l'acord adoptat divendres passat pel Consell de Ministres, «de conformitat amb les corresponents resolucions de Nacions Unides» i després de la recent compareixença parlamentària conjunta dels ministres d'Exteriors i Defensa.

A l'altre text, el Congrés fa costat a la contribució espanyola a la missió d'estabilització de l'ONU a Haití també en els termes acordats pel Consell de Ministres i igualment amb una referència a la compareixença conjunta dels titulars d'Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, i de Defensa, José Bono.

La proposta de PSOE, CiU, ERC, PNB i CC sobre Haití obtingué el suport de 307 diputats, 3 vots en contra (BNG i Na-Bai) i una abstenció, mentre que la relativa a Afganistan va reunir 302 vots a favor, 10 en contra (IU-ICV, BNG, EA, NA-Bai i el diputat dels Verds pertanyent al grup socialista, Francisco Garrido) i una abstenció.

Participació
D'altre costat, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, anuncià ahir al ple del Congrés dels Diputats que el Govern remetrà en el pròxim període de sessions (de setembre a desembre) un projecte de llei de reforma de la Norma Orgànica de Criteris bàsics de la Defensa Nacional per «obrir els instruments de participació de la Cambra» en les decisions relatives a l'enviament de tropes espanyoles a l'exterior.

A la sessió extraordinària sobre l'increment de tropes a Afganistan i la contribució a la missió de l'ONU a Haití, Rodríguez Zapatero remarcà que «no són iguals totes les operacions en què participen o poden participar en el futur» les Forces Armades i Forces i Cossos de Seguretat.

«Si no són iguals, tampoc no pot ni ha de ser-ho el procediment que adoptem per acordar-les», digué el president, qui ha destacat que «en tots els casos el Govern assegurarà informació detallada al Parlament». «En alguns casos, el Govern haurà de sotmetre a debat parlamentari la decisió que hagi pres en exercici de les atribucions que li corresponen, ha dit. En altres casos, el Govern haurà de sol·licitar a la Cambra conformitat política per adoptar-les».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris